Mobiele menu

Food preferences of older persons with poor appetite: what adaptations to a meal could increase food intake?

Aangepaste maaltijden kunnen energie-inname bij ouderen verhogen

Vraagstuk

Een slechte eetlust komt regelmatig voor bij ouderen en verhoogt de kans op het ontwikkelen van ondervoeding. Goede voedingszorg is een grote uitdaging voor zorgverleners en cateraars. Wat zijn de voedselvoorkeuren van ouderen met een slechte eetlust? En zal het optimaliseren van de samenstelling van maaltijden leiden tot een hogere energie-inname?

Onderzoek

In 4 fases werd onderzocht of het mogelijk is om maaltijden aan te passen aan voedselvoorkeuren van ouderen met een slechte eetlust. Na de voorbereidende fases werd in fase 3 een cross-over experiment uitgevoerd bij 19 oudere vrouwen met een slechte eetlust.

Uitkomst

Ouderen met een slechte eetlust hebben een ander voedingspatroon dan ouderen met een goede eetlust, zij hebben daarbij specifieke voedselvoorkeuren. Aangepaste warme maaltijden leidden tot een hogere energie- en eiwitinname dan vergelijkbare normale warme maaltijden bij ouderen met een slechte eetlust. Deze maaltijdaanpassingen kunnen goed gebruikt worden om de voedselconsumptie van ouderen met een slechte eetlust te verbeteren.

Verslagen


Eindverslag

In dit pilot project werd in 4 fases onderzocht of het mogelijk is om maaltijden aan te passen aan voedselvoorkeuren van ouderen met een slechte eetlust, en zo de energie- en eiwitinname te verhogen. Uit epidemiologisch onderzoek in Fase 1 bleek dat het voedingspatroon van ouderen met een slechte eetlust op verschillende aspecten verschilt van het voedingspatroon van ouderen met een goede eetlust. In Fase 2 werden met behulp van ‘forced-choice’ experimenten met de computer door middel van foto’s van voedselproducten een aantal specifieke voedselvoorkeuren bij ouderen met een slechte eetlust geïdentificeerd. In Fase 3 werd middels een cross-over experiment getest of het aanpassen van de warme maaltijd aan de voorkeuren van ouderen met een slechte eetlust (geïdentificeerd op basis van Fasen 1 en 2) leidt tot een hogere energie en eiwit-inname. Het experiment werd uitgevoerd bij 19 oudere vrouwen met een slechte eetlust. De resultaten laten zien dat de energie- en eiwitinname hoger was bij aangepaste maaltijd dan bij de vergelijkbare normale warme maaltijd. Aanpassingen aan het nagerecht hadden geen effect op energie- en eiwitinname. In Fase 4 werd in een workshop met externe partijen, zoals instellingskeukens, maaltijdproducenten en diëtisten in verpleeg- en verzorgingshuizen, werd geconcludeerd dat de benadering van het aanpassen van de warme maaltijd aan voorkeuren van ouderen zeker potentie heeft, maar dat er nog meer onderzoek nodig is naar de effectiviteit van maaltijdaanpassingen, en ook meer uitwerking nodig is om maaltijdaanpassingen in grootkeukens te realiseren.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
200320014
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2011
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. ir. M. Visser
Verantwoordelijke organisatie:
Vrije Universiteit Amsterdam