Mobiele menu

Fractuurgenezing bij multitrauma patiënten (telemonitoring met een druksensor in de schoen), Feetb@ck.

Feetb@ck meet de druk na een beenbreuk

Patiënten die een been breken, mogen na de operatie hun been vaak niet belasten. Het belasten van het gewricht kan de genezing versnellen, maar hoeveel belasting het beste is, is nog onduidelijk. In dit project is het systeem Feetb@ck getest: bij patiënten met een beenbreuk is een druksensor onder de voet geplaatst. Deze sensor geeft door wanneer het been belast wordt en hoeveel druk er op staat. Patiënten en hun behandelaars kunnen de informatie via de computer raadplegen.

Doel
Het doel van dit project was om te onderzoeken of Feetb@ck inderdaad gegevens oplevert die nuttig zijn voor het revalidatieproces. Feetb@ck kan leiden tot een revalidatieprogramma waarin staat voor hoeveel procent iemand zijn been mag belasten voor een zo snel mogelijke genezing. De patiënt en/of zorgverlener krijgt dan een reactie wanneer het been te veel of te weinig wordt belast.

Verslagen


Eindverslag

In 2010 is de pilot studie gestart om de intensiteit van bewegen en de (axiale) belasting te meten middels FeetB@ck (een krachtopnemer in de schoen en een communicatiemodule voor het verzenden van de verkregen data) bij patienten met een fractuur aan de onderste extremiteiten, meervoudige ongevalsslachtoffers, die mogen gaan belasten van de behandelend traumachirurg.
In deze studie zijn prototypes vervaardigd en bij een twintigtal revalidanten met een specifieke beenbreuk 12 weken getest om zo de toepasbaarheid van het totale concept aan te tonen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
335020004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2011
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. ir. R.O. van Merkerk
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Utrecht