Mobiele menu

friend4friend

Projectomschrijving

De MDT-reis

Friend4friend koppelt Nederlandse jongeren  en jonge nieuwkomers. Jongeren die elkaar anders niet zo snel zouden ontmoeten trekken een half jaar lang gemiddeld 4 uur per week met elkaar op. Als duo gaan ze leuke dingen doen. Samen sporten, eten, een museum bezoeken of taaloefeningen doen. Zo leren jongeren elkaar op een ontspannen manier beter kennen. Daarnaast werken de jongeren als vrijwilligers in duo’s samen om andere mensen of organisaties te helpen.  Dit kan op allerlei gebieden: van welzijn/zorg, sport, onderwijs/educatie tot natuur, techniek/ICT, politiek/bestuur en duurzaamheid. Zij kunnen werken aan een opdracht, meewerken in de bestaande setting of een eigen initiatief uitvoeren. Bijvoorbeeld in een buurthuis of buurtmoestuin, op een school of sportvereniging.

Bij friend4friend leren de jongeren van elkaar. De jonge Nederlander leert iets over een andere cultuur, de jonge statushouder leert de taal. En beiden leren nieuwe mensen kennen. Gedurende een half jaar worden de jongeren door de coördinator van Friend4Friend begeleid en zijn er groepsbijeenkomsten.  Na deelname ontvangen zij een schriftelijk bewijs van wat ze gedaan en geleerd hebben.

Deze MDT-reis is een vervolg op de bestaande proeftuin friend4friend die jongeren een positieve ervaring wil bieden waarop ze met plezier terugkijken.

Betekenis

  • Voor jongeren

Bij friend4friend leren jonge Nederlanders en  jonge nieuwkomers van elkaar. Ze leren elkaars cultuur en leefwereld kennen en beter begrijpen. Nederlandse jongeren ontdekken hun talenten en ontwikkelen nieuwe competenties. Bijvoorbeeld het organiseren en regelen van dagelijkse dingen. Denk aan het bezoeken van instanties zoals de gemeente, het UWV of de Sociale Dienst. Jonge statushouders raken vertrouwd met de Nederlandse omgangsvormen en oefenen de taal, waardoor zij zich sneller thuis voelen. De deelnemers maken door dit alles meer kans op een betaalde baan.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving

Organisaties die meewerken aan friend4friend profiteren van frisse ideeën en nieuwe manieren van werken. Tegelijkertijd dragen ze bij aan een inclusieve samenleving. Een open, gastvrije en empathische samenleving, waar iedereen naar vermogen een rol kan spelen. Zij geven jongeren en nieuwkomers een concrete kans om zinvol mee te doen aan deze maatschappij. Dit leidt tot een snellere, betere integratie van jonge statushouders.

Doelgroep

Jonge Nederlanders en jonge nieuwkomers van 16 – 27 jaar.

Regio

  • Amstelland, Haarlemmermeer, Alkmaar en omgeving, Hoorn en omgeving, Hilversum en omgeving en gemeente Súdwest-Fryslân en omgeving.
  • Jongeren uit de rest van Nederland kunnen deelnemen aan friend4friend Nederland.

Gerelateerde links

Verslagen


Eindverslag

Friend4friend koppelt jonge Nieuwkomers (16-27) aan jonge Nederlanders (16-27). De duo’s (of meertallen) trekken een halfjaar lang, gemiddeld 4 uur per week, intensief met elkaar op. Gedurende deze periode hebben de duo’s wekelijks onderling contact. Ze doen samen leuke activiteiten en daarnaast doen ze samen vrijwilligerswerk of werken aan een eigen idee en zijn er maandelijks groepsbijeenkomsten. Het geeft aan alle jongeren de kans hun netwerk te vergroten met personen buiten hun eigen netwerk, iets te doen voor een ander of de samenleving, hun talenten te ontdekken en keuzes te maken voor de toekomst.

In de afgelopen 2 jaar hebben 240 jongeren meegedaan aan friend4friend in Amstelland, Haarlemmermeer, Alkmaar en omgeving, Hoorn en omgeving, Hilversum en omgeving en Súdwest-Fryslân en omgeving. Jongeren in de rest van Nederland hebben meegedaan aan friend4friend Nederland, de digitale variant van friend4friend.

Caitlin is met de Oekraïense Lena meegegaan naar dansles en doen dit nu iedere week, Elise is met Senayt meegegaan naar een Eritrees doopfeest van een kindje van een vriendin van Senayt. Rozemarijn en Zeyneb hebben samen gepicknickt, naar het museum geweest en is Zeynab bij Rozemarijn thuis geweest en heeft ze ook kennisgemaakt met haar gezin. Tom heeft Abdullah meegenomen naar de schaatsbaan en hebben bij elkaar thuis gekookt. Nubia heeft Merhawit meegenomen naar het werk van haar moeder in een evenementencentrum. Waar Nubia Merhawit een rondleiding gaf. Sanne en Mahmut hebben een museumkaart gekocht en allerlei musea bezocht. Zo heeft Mahmut veel geleerd over de geschiedenis van Nederland. Samen hebben deelnemers aan friend4friend murals gemaakt, geschaatst, zijn naar de bazaar in Beverwijk geweest, samen gebowld, gesport en samen naar de film geweest.

Het vrijwilligerswerk zorgde ervoor dat jongeren elkaar van een andere kant leerden kennen en een vaste afspraak hadden en ook weer nieuwe mensen leerden kennen. Elise en Seynath hebben wekelijks een oudere bezocht die zich eenzaam voelde. Ze hadden gesprekken over dagelijkse dingen, maar ook over cultuurverschillen en over verleden en toekomst. Een ander duo heeft geholpen bij de kledingbank. Tijdens het vouwen van de kleding hebben ze gesproken over soorten kleiding en hoe de cultuur hierop van invloed is. De kleding werd verstuurd naar landen die dit nodig hadden. Het Nieuwkomer-maatje kon hierdoor iets doen voor haar land van herkomst. Sascha en Soueilim hebben de tuin van de opa van Sacha opgeknapt. En Abdirazak en Alissar hebben geholpen bij het Cinekid festival in Amsterdam. Abdirazak vertelde vol trots dat hij een leidinggevende functie had gekregen. Makele en Timothy hebben bij het jongeren- en kinderwerk geholpen bij het voetvallen. Makele verbeterde daardoor zijn Nederlands en kon na een maand zelf een groep leiden. Renzo en Omar doen een gezamenlijk muziekproject. Ze hebben samengewerkt aan het maken van een muziekstuk dat ze binnenkort ook gaan uitvoeren.

  • Welke impact heeft het project gehad op de jongeren?
    Door mee te doen aan friend4friend. Door de ontmoeting met anderen, het samen doen en samen leren draagt friend4friend bij aan de empowerment van deelnemende jonge Nederlanders en jonge Nieuwkomers.

    Verbinden
    Friend4friend draag bij aan de empowerment van de jongeren door het hen met elkaar te verbinden (netwerkvorming) door te matchen, in contact te laten komen met elkaar en met elkaars netwerk, door de groepsbijeenkomst, het vrijwilligerswerk en het contact met de coördinator friend4friend.  Dit draag bij aan de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden en eigenschappen zoals zelfstandigheid, initiatief nemen, hulpvaardigheid, spontaniteit, (cultuur)sensitiviteit, omzien naar anderen, plannen en afstemmen, geduld, empathie, loslaten en sociale vaardigheden. Dit geldt voor zowel Nederlanders als Nieuwkomers. Het onderlinge contact draagt ook bij aan werkgerelateerde vaardigheden, zoals het opdoen van werkervaring, oefenen met solliciteren en op tijd komen en het ontwikkelen van professionele vaardigheden, zoals het signaleren van generaliseren, discrimineren en etnisch profileren.

    Vertrouwen
    Friend4friend draagt bij aan empowerment van jongeren door het vergroten van vertrouwen tussen mensen door intercultureel contact.

    Versterken
    In de derde plaats draagt friend4friend bij aan de empowerment van jongeren door hen op verschillende levensgebieden in staat te stellen actief toe te werken naar een door hen gewenste situatie.
     
  • Welke impact heeft het project gehad op de samenleving?
    Vertaald van micro- naar macroniveau leidt meer verbinding tot meer toegang en betere kansen op studie- en opleiding en werk, tot voorkomen en bestrijden van eenzaamheid en zorgt voor meer aansluiting en sociaal vangnet en sociaal-emotionele ondersteuning.

    Vertaald van micro- naar macroniveau leidt meer vertrouwen tot meer vertrouwen en tolerantie tussen groepen en culturen.

    Vertaald van micro- naar macroniveau betekent meer veerkracht, versterking van de van de persoonlijke ontwikkeling, werkgerelateerde vaardigheden en professionele vaardigheden een vergroting van de kans op werk en meedoen in de samenleving.

Samenvatting van de aanvraag

friend4friend verbindt jonge nieuwkomers/jongeren in een kwetsbare positie en jonge Nederlanders met elkaar om in duo’s of meertallen aan de slag te gaan voor de samenleving. friend4friend wil hiermee aan jongeren in de leeftijd van 16-27 jaar een positieve ervaring bieden waar ze met plezier op zullen terugkijken. Jongeren die elkaar anders niet zo snel ontmoeten trekken een half jaar lang gemiddeld 4 uur per week met elkaar op en leren elkaar kennen door samen iets te doen. Het geeft aan deze jongeren de kans hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Jongeren worden gestimuleerd in hun persoonlijke- en maatschappelijke ontwikkeling en vergroten hun netwerk, teneinde de opstap te maken naar de samenleving. Jongeren zetten zich in om andere mensen of organisaties te helpen en leveren daarmee een directe bijdrage aan een activiteit in een wijk of buurt. Voor (religieuze – en levensbeschouwelijke) organisaties is dit een kans om zich te versterken met een nieuwe groep jonge vrijwilligers aan en frisse ideeën. friend4friend is een initiatief van de Oecumenische Stichting voor Maatschappelijk Activeringswerk in Noord-Holland (OSMA) in het kader van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd. Het project friend4friend voorziet in de uitvoering op zes locaties in Nederland, te weten in Amstelveen/Aalsmeer/Uithoorn; Haarlemmermeer, Alkmaar e.o.; Hoorn e.o.; Hilversum e.o.; en de gemeente Súdwest-Fryslân. Daarnaast biedt friend4friend een online variant aan onder de naam friend4friend NL voor jongeren uit heel Nederland, in dit projectplan aangeduid als locatie nummer 7. Op zeven locaties gaan -in een periode van twee jaar- 245 jonge statushouders/jongeren in kwetsbare positie en 245 jonge Nederlanders in duo’s of in meertallen samen aan de slag voor de samenleving. friend4friend levert winst op voor jongeren, voor organisaties en de samenleving.

Kenmerken

Projectnummer:
743004011
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2022
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
drs. K.T. Berghuis
Verantwoordelijke organisatie:
Oecumenische Stichting Maatschappelijk Activeringswerk