GC-Parkzoom; Samen voor een sterke eerste lijn
Doel
Het realiseren van een geïntegreerde eerstelijns- (en deels tweedelijns)zorgvoorziening in de vorm van gezondheidscentrum Parkzoom. Met nagenoeg alle eerstelijnszorg en deels tweedelijnszorg. Voor verbetering en uitbreiding van het zorgaanbod voor de inwoners van Bergschenhoek lokaal en deels Lansingerland regionaal. Daartoe wordt een organisatie opgezet. Deze organisatie zet zich in voor optimale samenwerking tussen de betrokken disciplines.
Doelgroep
De zorgprofessionals die in gezondheidscentrum Parkzoom zullen intensief samenwerken. Zorgprofessionals zijn huisarts, thuiszorg, maatschappelijk werk, apothekers, logopedisten, diëtisten, fysiotherapeuten, verloskundigen, tandarts, ergotherapeut, psycholoog, ggz, orthopedagoog, podotherapeut, mondhygiënist, audicien, orthopedisch instrumentmaker en specialisten van het ziekenhuis. Het gezondheidscentrum is gevestigd in de vinex-locatie Bergschenhoek in de gemeente Lansingerland.
Verslagen
Eindverslag
Medio 2010 is GC Parkzoom in gebruik genomen. In totaal hebben 16 organisatie’s in het centrum hun praktijk. De ambitie is dat het gezondheidscentrum Parkzoom ontwikkelt tot een centrum dat wijk- (regio) gerichte integrale zorg zal leveren. Op basis van het activiteiten-/beleidsplan voor het gezondheidscentrum is gestart met het geven van een verdere invulling aan - de missie en visie van het gezondheidscentrum - de structuur en inhoud van de van samenwerking - relaties met de omgeving van het centrum, waaronder met andere zorginstellingen in de regio. Er is ondertussen voorzien in een efficiente overlegstructuur, waarin de partijen en andere relevante instellingen en betrokkenen participeren.
Stichting Coople beheert, coördineert en representeert het gezondheidscentrum. Partijen komen regelmatig bijeen (onder voorbereiding van het bestuur en met begeleiding van en voorgezetten door de coördinator van het centrum). Tussen deelnemende partijen vind afstemming plaats op visie, algemeen meerjaren beleid en is er een zorgaanbodplan vanuit het centrum ontwikkeld. Diabetes/Astma en COPD Zorgprogramma’s zijn ontwikkeld en geïmplementeerd. Kleinere zorgprogramma's en het opzetten van een clientenraad zijn in de opgestartfase. De organisatie binnen het centrum onderkent het grote belang van respect, vertrouwen, betrokkenheid en enthousiasme, onder zijn/haar gebruikers. Voor het welslagen van de voortgang tot optimale samenwerking is elkaar gevraagd en niet minder belangrijk ongevraagd ontmoeten, enorm zinvol. Er is een merkbaar profijt dat zoveel organisatie’s onder één dak gehuisvest zijn. Fysieke nabijheid maakt het raadplegen van elkaar een stuk gemakkelijker. De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd om de contacten onderling verder te versterken. Er zijn workshops gegeven, maatregelen genomen zodat de lunch in de algemene ruimte door zoveel mogelijk partijen worden bezocht. Het is merkbaar dat partijen ongedwongen bij elkaar binnenlopen. Het gevoel op de juiste weg te zijn wordt meermalen door gebruikers van het centrum, cliënten en andere belanghebbende partijen bevestigd. Met tevredenheid kijken wij terug op de afgelopen jaren en zijn vol vertrouwen op de verdere ontwikkelingen binnen het centrum.
Medio 2010 is GC Parkzoom in gebruik genomen. Langzaam hebben bestaande en nieuwe praktijken zich in het centrum gevestigd. In totaal hebben 15 organisatie’s in het centrum hun praktijk. De ambitie is dat het gezondheidscentrum Parkzoom zich de komende jaren verder zal ontwikkelen tot een centrum dat wijk- (regio) gerichte integrale zorg zal leveren. Op basis van het activiteiten-/beleidsplan voor het gezondheidscentrum is gestart met het geven van een verdere invulling aan - de missie en visie van het gezondheidscentrum - de structuur en inhoud van de van samenwerking - relaties met de omgeving van het centrum, waaronder met andere zorginstellingen in de regio.
Stichting Coople beheert, coördineert en representeert het gezondheidscentrum. Het afgelopen jaar zijn partijen regelmatig bijeengekomen (onder voorbereiding van ons bestuur en met begeleiding van en voorgezetten door onze coördinator van het centrum) om visie, algemeen beleid op elkaar aft e stemmen. Dit overleg functioneert inmiddels goed en zodat partijen zich het laatste jaar meer hebben kunnen focussen op het ontwikkelen van zorgprogramma’s. Er is een zorgaanbodplan vanuit het centrum ontwikkeld. Het Diabetes Zorgprogramma is ontwikkeld en geïmplementeerd. COPD Zorgprogramma is in ontwikkeling. Kleiner zorgprogramma's zijn in opgestart. Men heeft een bewuste keus gemaakt de zorgprogramma’s één voor één uit te werken en te implementeren. Op deze manier leren de zorgverleners elkaar goed kennen en kunnen methoden worden geïmplementeerd die ook op andere zorgprogramma’s kunnen worden toegepast zodat binnen het centrum één werkwijze ontstaat. De organisatie binnen het centrum onderkent het grote belang van respect, vertrouwen, betrokkenheid en enthousiasme, onder zijn/haar gebruikers. Voor het welslagen van de voortgang tot optimale samenwerking is elkaar gevraagd en niet minder belangrijk ongevraagd ontmoeten, enorm zinvol. Er is een merkbaar profijt natuurlijk dat zoveel organisatie’s onder één dak gehuisvest zijn. Fysieke nabijheid maakt het raadplegen van elkaar een stuk gemakkelijker. Het afgelopen jaar is veel geïnvesteerd om de contacten onderling verder te versterken. Er zijn workshops gegeven, maatregelen genomen zodat de lunch in de algemene ruimte door zoveel mogelijk partijen worden bezocht. Het is merkbaar dat partijen ongedwongen bij elkaar binnenlopen. Het gevoel op de juiste weg te zijn wordt meermalen door gebruikers van het centrum, cliënten en andere belanghebbende partijen bevestigd. Meerdere zorgprogramma, complex en minder complex, zullen zich verder ontwikkelen. Onze kwaliteit van zorg zullen wij inzichtelijk maken, toetsen en borgen. Een cliëntenraad zal dit jaar worden opgericht.
Met tevredenheid blikken wij terug op de afgelopen 2 jaren en zijn vol vertrouwen op verdere ontwikkelingen binnen het centrum.