Geen brug te ver!
Doel van het netwerk
Het formaliseren en optimaliseren van de samenwerking tussen disciplines uit zowel de medische zorg als de sociale zorg(welzijn) om zodoende de oudere, thuiswonende cliënt met multi-problematiek beter te kunnen begeleiden
Aangesloten organisaties
De kerngroep bestaat uit vertegenwoordigers van huisartsen(POH), fysiotherapeuten, ergotherapeuten, thuiszorg, diëtisten, apotheek, stichting welzijn ouderen Arnhem en het sociale wijkteam van gemeente Arnhem. Zij vormen de basis van waaruit wordt ontwikkeld. Alles wordt gedeeld met een bredere groep van ca. 50 zorgverleners
Doel en aanpak
De kerngroep werkt onder leiding van een actieonderzoeker aan een op elkaar afgestemde intake. Wij gebruiken hiervoor het spinnenweb uit het model van de positieve gezondheid. Wij verwachten dat deze intake ons een volledig beeld geeft, ons duidelijk maakt binnen welke domeinen een cliënt hulp en ondersteuning nodig heeft, en op welke disciplines wij een beroep kunnen doen hiervoor.
Parallel hieraan maken wij afspraken over de onderlinge communicatie via Siilo en OZO verbindzorg.
We begonnen dit project als netwerk omdat we merkten dat zorg- en hulpverleners aan ouderen in de Arnhemse wijk Presikhaaf elkaar niet kende en ook niet goed wisten wat ze precies voor de ouderen konden betekenen.
Het is ons gelukt om elkaar beter te leren kennen en te weten wat iedereen nu precies doet. We hebben dit bereikt door in verschillende samenstellingen vergaderingen en werksessies te voeren waarin we aan de hand van casussen bespraken wat iedereen vanuit zijn eigen vak zou kunnen betekenen.
De methode van werken van Positieve Gezondheid, waarbij de oudere centraal staat en aangeeft wat voor hem of haar het belangrijkste is, is daarin onze rode draad.
We hebben deze met methode van werken geoefend en iedereen is heel enthousiast.
Maar we zagen ook dat dit niet voldoende is. Want je moet niet alleen weten wat andere zorg- en hulpverleners zouden kunnen doen voor een cliënt, je moet ze er ook bij kunnen betrekken. We merkten dat ook het welzijnswerk, dus activiteiten in de wijk, nog al eens vergeten werd.
Daarom hebben we een website gemaakt waar alle mensen en organisaties die zorg, hulp of begeleiding bieden aan ouderen in de wijk Presikhaaf op te vinden zijn. Deze website is vooral voor de hulp- en zorgverleners zelf.
Voor de ouderen zelf is er de wijkkrant. Deze wordt erg goed gelezen, zeker door ouderen. Samen met de redactie heeft dit project er voor gezorgd dat er extra informatie over alle mogelijkheden van zorg, begeleiding en ondersteuning in de wijkkrant staat. Daar staat ook de agenda met alle activiteiten.
We kijken terug op een geslaagd project omdat we niet alleen hebben zitten praten, maar ook echt met z'n allen aan de slag zijn gegaan. En met z'n allen bedoelen we niet alleen alle zorg- en hulpverleners maar ook de ouderen zelf.
Hierdoor weten we zeker dat het plan heel goed aansluit bij ons, bij de ouderen en bij de wijk Presikhaaf. We gaan dan ook zeker door op de nieuwe, ingeslagen weg!