Geïntegreerde eerstelijnszorg in de Bilt (MENSplus).
Doel
Het ontwikkelen van een (bestuurlijke) organisatievorm waarbinnen de
- eerstelijnsgezondheidszorg
- gemeente
- instellingen voor (thuis)zorg, welzijn en wonen
met elkaar wijkgerichte multidisciplinaire programma’s ontwikkelen.
Resultaten
In De Bilt ligt door het project MENSplus een wijkinfrastructuur en samenwerkingsmodel voor wonen, welzijn en zorg. Dit heeft geleid tot:
- Afspraken over zorgcoördinatie.
- Gezamenlijke huisvesting/back-Office van coördinerende wijkverpleegkundigen, praktijkverpleegkundige ouderen, team MENS op Maat, steunpunt mantelzorg Stichting MENS en de casemanagers dementie.
- Samenwerkingsmodel en intentieverklaring voor de caseverpleegkundige. De caseverpleegkundige is verantwoordelijk voor de coördinatie in het zorgproces en vormt tevens de verbinding tussen huisartsvoorziening en de andere zorgverlenende instanties.
- Vermindering van het aantal huisbezoeken en voorkomen van dubbelingen.
- Organisatie- en financieringsmodel voor een doorontwikkeling van een wijkgerichte aanpak voor zorg en welzijn.
Verslagen
Eindverslag
Het project MENSplus maakt onderdeel uit van het programma op één lijn van ZonMw . In december 2011 hebben vijf organisaties – met als hoofdaannemer de Stichting Gezondheidscentra De Bilt (GhcDB) - een subsidieaanvraag ingediend. In mei 2012 is het project van start gegaan.
Het projectplan is bijgevoegd. Hieronder volgt een korte samenvatting.
Het doel van het project MENSplus is het ontwikkelen van een (bestuurlijke) organisatievorm waarbinnen de eerstelijnsgezondheidszorg, de gemeente en de instellingen voor (thuis)zorg, welzijn en wonen met elkaar wijkgerichte multidisciplinaire programma’s ontwikkelen. De Stichting Gezondheidscentra De Bilt (GhcDB) is initiatiefnemer.
In De Bilt ligt door het project MENS een wijkinfrastructuur en samenwerkingsmodel voor wonen, welzijn en zorg.
MENSplus kent vijf speerpunten
• De ontwikkeling van een organisatie met een gemeenschappelijke front-Office;
• Het afstemmen van werkwijzen van de diverse disciplines;
• Het ontwikkelen van integrale wijkgerichte programma’s op basis van gezondheidsparameters;
• De doorontwikkeling van vroegsignalering en monitoring van kwetsbare burgers;
• Het ontwikkelen van een toekomstbestendig financieringsmodel en organisatiemodel.
Met MENSplus wordt bijgedragen aan afstemming in signalering, doorverwijzing, vraagverheldering
-Door in te zetten op afstemming met huisbezoeken 75 plus;
-Via afstemming (zorg)coördinatie tussen de Adviseurs wonen, welzijn, zorg , consulenten mantelzorg, praktijkverpleegkundigen ouderenzorg huisarts, wijkverpleegkundigen, casemanagers dementie, medewerkers thuiszorg, maatschappelijk werkers,
-MENSplus is aangehaakt bij het project De Kanteling van de gemeente De Bilt (Wmo voorzieningen) met Adviseurs WWZ, adviseurs WMO-loket en de vier praktijkverpleegkundige ouderen van GhcDB. Hier gaat het om de onderlinge afstemming van werkwijzen plus informatie-uitwisseling uit de huisbezoeken. De huisartsen werken met huisbezoeken door gespecialiseerde ouderen verpleegkundigen en hebben behoefte aan afstemming. Zowel de praktijkverpleegkundige ouderen als de Adviseurs WWZ verwijzen voor de aanvraag van een Wmo-voorziening door naar het zorgloket. Als de klant niet bekend is bij het zorgloket zal de indicatieadviseur ook bij de klant op huisbezoek gaan. Betreft het hier een klant, 60+ met meer dan 5 soorten medicatie en/of drie chronische ziekte dan is de kans groot dat de praktijkverpleegkundige ook al bij deze klant op huisbezoek is geweest.
De Huisartsen willen werkwijzen afstemmen, informatie uitwisselen én dubbelingen in huisbezoeken minimaliseren. De praktijkverpleegkundigen ouderen van de huisartsen gaan ook op huisbezoek in het kader van screening op kwetsbaarheid en risicofactoren. Zij hebben aangegeven afstemming van alle huisbezoeken gewenst en waardevol vinden.
Het doel van het project MENSplus is het ontwikkelen van een (bestuurlijke) organisatievorm waarbinnen de eerstelijnsgezondheidszorg, de gemeente en de instellingen voor (thuis)zorg, welzijn en wonen met elkaar wijkgerichte multidisciplinaire programma’s ontwikkelen. De Stichting Gezondheidscentra De Bilt (GhcDB) is initiatiefnemer.
Het project vindt plaats in één wijk, te weten het in het adherentiegebied van de GhcDB. In deze wijk is ook een wijkservicentrum gevestigd. De wijkgerichte programma’s worden ontwikkeld op basis van gevalideerde informatie afkomstig van de samenwerkende organisaties.
Met het project MENSplus willen de deelnemende partijen een sterk organisatorisch fundament bouwen voor de gewenste multidisciplinaire samenwerking op wijkniveau. De integrale wijkteams zullen worden uitgebouwd.
Er zal een front-Office komen voor de hulpverleners van de betrokken partijen. Binnen deze organisatiestructuur is het mogelijk om preventie- en zorgprogramma's te borgen en te ontwikkelen.
MENSplus komt voort uit de succesvolle project MENS en het transitieproject OM U.
MENSplus is een logische vervolgstap op de ontwikkelingen binnen het model MENS en het OM U project. Het voorgestelde project MENSplus geeft antwoord op het probleem van de toenemende vergrijzing, de daarmee samenhangende zorgvragen en de eisen die dit stelt aan de (bestuurlijke) organisatie van de nulde en eerstelijnszorg.
In De Bilt ligt door het project MENS een wijkinfrastructuur en samenwerkingsmodel voor wonen, welzijn en zorg. OM U is een transitieproject van NUZO (NPO) gefinancierd door ZonMw. Het doel van het project OM U is om de oudere met meerdere chronische ziekten (en zijn mantelzorger) een optimale kwaliteit van leven te geven doordat de zorg proactief, geïntegreerd en gecoördineerd wordt aangeboden.