Mobiele menu

Gewoon Bijzonder in Apeldoorn

Professionals die met en voor jongeren werken blijken vaak onvoldoende toegerust om het functioneren van jongeren op het niveau van een LVB of zwakbegaafdheid te kunnen herkennen. Lastig is ook om in te schatten welke consequenties dit niveau heeft voor de omgang en communicatie met hen. Het is de wens van de gemeente Apeldoorn en haar partners binnen het Sociaal Domein om dit te verbeteren. 

Methode

Met het programma Gewoon Bijzonder in Apeldoorn krijgt een groep van 50 professionals een training vroegsignalering. De training, opgezet door het Landelijk Kenniscentrum LVB, wordt op maat gemaakt voor de professionals binnen de gemeente Apeldoorn. Een belangrijk onderdeel van de training is het betrekken van ervaringsdeskundigen.

Doel

Uiteindelijk is het doel dat inwoners van de gemeente zich begrepen voelen en dat zij een passend antwoord krijgen op hun hulpvraag. 

Kortdurend praktijkgericht onderzoek bij gemeenten

Dit project is onderdeel van een serie kortdurende onderzoeken voor gemeenten, binnen het programma Gewoon Bijzonder. Hier vindt u een overzicht van alle projecten in deze serie.

Producten

Titel: Powerpointpresentatie terugkomsessie
Auteur: Neomi van Duijvenbode
Titel: Powerpointpresentatie training 'Signaleren van een LVB'
Auteur: Neomi van Duijvenbode
Titel: NAMETING – Kennisvragen over een LVB en evaluatie van de training vroegsignalering van een LVB
Auteur: Neomi van Duijvenbode, Roy Otten, Sander Scherders
Titel: Trainershandleiding Signaleren van een LVB
Auteur: Neomi van Duijvenbode, Sander Scherders, Jolanda Douma, Mieke Biemond
Titel: VOORMETING – Kennisvragen over een LVB
Auteur: Neomi van Duijvenbode, Roy Otten

Verslagen


Eindverslag

Professionals die met en voor jongeren en (jong)volwassenen werken blijken vaak onvoldoende toegerust om het functioneren van jongeren en (jong)volwassenen op het niveau van een LVB of zwakbegaafdheid te kunnen herkennen. Lastig is ook om in te schatten welke consequenties dit niveau heeft voor de omgang en communicatie met hen. De gemeente Apeldoorn en haar partners hadden de wens om dit te verbeteren binnen het Sociaal Domein. Met het programma Gewoon Bijzonder in Apeldoorn heeft een groep van 50 professionals een training vroegsignalering gevolgd. De training, opgezet door het Landelijk Kenniscentrum LVB en Pluryn, is op maat gemaakt voor de professionals binnen de gemeente Apeldoorn. Het resultaat is dat de kennis van professionals over een LVB is toegenomen. De professionals hebben tevens het gevoel dat zij na de training beter weten hoe zij het beste kunnen communiceren met cliënten met een LVB en hoe zij een LVB kunnen signaleren. De training vroegsignalering lijkt een goede bijdrage te leveren in het vergroten van de kennis en vaardigheden van professionals in hun werk met cliënten met een LVB.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
845006010
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. J. Hoogeland
Verantwoordelijke organisatie:
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport