Gezond blijven werken, ook met mantelzorg
Vraagstuk
Mantelzorgers die de zorg voor een naaste combineren met betaald werk, lopen het risico uit te vallen of minder productief te zijn op het werk. Wat is het effect van mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid? In hoeverre is mantelzorg bespreekbaar in arbeidsorganisaties? En wat verwachten mantelzorgers van hun werkgever en collega’s?
Onderzoek
In dit project is gezocht naar de meerwaarde van mantelzorgvriendelijk beleid voor een betere ‘fit’ tussen mantelzorg en werk. Daarvoor is gebruik gemaakt van data die Stichting Werk & Mantelzorg eerder had verzameld bij 9.180 werknemers (waarvan 1.991 mantelzorgers) van vijftig bedrijven. In vier bedrijven met mantelzorgbeleid is nader onderzoek gedaan.
Uitkomst
Ongeveer de helft van de mantelzorgers vindt een balans tussen mantelzorg en werk. Toch heeft ruim 40 procent behoefte aan bijvoorbeeld minder werkuren of verlof. Mantelzorgers die steun hebben gekregen van collega’s en leidinggevenden ervaren eerder een goede balans. 48 procent van de mantelzorgers heeft de leidinggevende niet verteld over de mantelzorgtaken, terwijl de helft daarvan dat wel zou willen. Steun vanuit de organisatie blijkt belangrijk bij het verminderen van stress die mantelzorg met zich meebrengt.
Producten
Verslagen
Eindverslag
Uit het onderzoek naar 50 bedrijven is gebleken dat ongeveer de helft van mantelzorgers een goede fit tussen mantelzorg en werk ervaart. Mantelzorgers die steun hebben gekregen van hun collegae, organisatie en leidinggevenden hebben een grotere kans op een goede balans tussen werk en zorg en minder behoefte aan werkaanpassingen. Niet in alle bedrijven is mantelzorg goed bespreekbaar, ongeveer 48% van de mantelzorgers hebben niet aan hun leidinggevende verteld dat ze mantelzorgtaken hebben; 30% heeft het niet aan collega’s verteld. Verlofregelingen blijken nog lang niet altijd bekend, er wordt ook maar beperkt gebruik van gemaakt. Ook bij bedrijven die mantelzorgvriendelijk beleid voeren (vervolgonderzoek naar vier bedrijven), maakt slechts een kleine groep mantelzorgers, 17%, gebruik van verlofmogelijkheden. Daarnaast is er in een vervolgonderzoek onderzocht wanneer mantelzorgers meer stress ervaren: stress hangt het meest samen met het aantal uren zorg dat men geeft, en niet met het aantal uren dat men werkt. Mensen die veel stress op hun werk ervaren hebben een voorkeur om werk en privé te scheiden. Steun vanuit de organisatie blijkt ook belangrijk te zijn bij het verminderen van stress onder werkende mantelzorgers.