Mobiele menu

Gezondheid, arbeid en mantelzorg; bevorderen van gendersensitiviteit bij huis- en bedrijfsartsen ten aanzien van mantelzorg-werkbalans om te komen tot een verlaging van ziekteverzuim bij vrouwelijke medewerkers in de zorg

1 op de 6 werknemers is mantelzorger. Dat aantal zal naar verwachting nog toenemen, en daarmee het risico op overbelasting. Dat geldt zeker voor de zorg waar veel vrouwen werken. In combinatie met een genderspecifieke zorgidentiteit brengt dat risico's op overbelasting met zich mee.

Doel

Dit project is gericht op het vergroten van de bewustwording en kennis bij huis- en bedrijfsartsen alsmede HR-medewerkers over ziekte en overbelasting van mantelzorgers die ook professioneel in de zorg werkzaam zijn, om zo ziekteverzuim in de zorgsector tegen te gaan.

Aanpak

We zijn aan de slag gegaan met de verbetering van een effectieve interventie, onder andere via een e-tool, door kennis en bewustzijn bij artsen te vergroten en op het borgen van deze kennis in specialisaties en nascholing. Tijdens nacholingscursussen en conferenties is het thema met hen besproken.

Resultaten

Veel mantelzorgers delen weinig van hun ervaringen met leidinggevenden, terwijl dat delen een belangrijk onderdeel blijkt om een balans tussen werk en mantelzorg te kunnen vinden. De bewustwording, mede via de ontwikkelde instrumenten, kan zowel professionals als mantelzorgers helpen het gesprek te voeren.

Producten

Er zijn concrete instrumenten ontwikkeld zoals een mantelzorgtool om het gesprek over mantelzorg en werk te bevorderen.

Verslagen


Eindverslag

Een op de zes werknemers is mantelzorger.Dat aantal zal naar verwachting nog toenemen, en daarmee het risico op overbelasting. Dat geldt zeker voor de zorg waar veel vrouwen werken. In combinatie met een genderspecifieke zorg-identiteit brengt dat risico's emt zich mee. Dit project richtte zich op het verbeteren van de bewustwording en kennis bij huis- en bedrijfsartsen, alsmede HR medewerkers.Tijdens nacholingscursussen en conferenties is het thema met hen besproken. Er zijn concrete instrumenten ontwikkeld, zoals een filmpje en een e-tool, om het gesprek over mantelzorg en werk te bevorderen. Veel mantelzorgers delen weinig van hun ervaringen met leidindggevenden, terwijl dat delen een belangrijk onderdeel blijkt om een balans tussen werk en mantelzorg te kunnen vinden. De bewustwording, mede via de ontwikkelde instrumenten, kan zowel professionals als mantelzorgers helpen het gesprek te voeren.

Kenmerken

Projectnummer:
849600002
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. M. Bussemaker
Verantwoordelijke organisatie:
Leiden University Medical Center