Gezondheid, arbeid en mantelzorg; bevorderen van gendersensitiviteit bij huis- en bedrijfsartsen ten aanzien van mantelzorg-werkbalans om te komen tot een verlaging van ziekteverzuim bij vrouwelijke medewerkers in de zorg
Dit project is gericht op het verbeteren van de bewustwording en kennis bij huis- en bedrijfsartsen over ziekte en overbelasting van mantelzorgers die ook professioneel in de zorg werkzaam zijn, om zo ziekteverzuim in de zorgsector tegen te gaan.
Vrouwen verrichten vaker mantelzorgtaken dan mannen. Daarnaast hebben vrouwen doorgaans een versterkte zorgidentiteit door de bestaande veronderstellingen in de maatschappij over de zorgethos van vrouwen. Dat geldt zeker voor mantelzorgers die ook professioneel in de zorg werken, hetgeen het risico op overbelasting vergroot.
Dit project is gericht op verbetering van effectieve interventie, onder andere via een e-tool, door kennis en bewustzijn bij artsen te vergroten en op het borgen van deze kennis in specialisaties en nascholing.
Meer informatie
- Lees het interview met hoogleraar Jet Bussemaker over het onderzoek
- Beluister de podcast over het onderzoek
- Bekijk de themapagina Gender en Gezondheid
Een op de zes werknemers is mantelzorger.Dat aantal zal naar verwachting nog toenemen, en daarmee het risico op overbelasting. Dat geldt zeker voor de zorg waar veel vrouwen werken. In combinatie met een genderspecifieke zorg-identiteit brengt dat risico's emt zich mee. Dit project richtte zich op het verbeteren van de bewustwording en kennis bij huis- en bedrijfsartsen, alsmede HR medewerkers.Tijdens nacholingscursussen en conferenties is het thema met hen besproken. Er zijn concrete instrumenten ontwikkeld, zoals een filmpje en een e-tool, om het gesprek over mantelzorg en werk te bevorderen.
Veel mantelzorgers delen weinig van hun ervaringen met leidindggevenden, terwijl dat delen een belangrijk onderdeel blijkt om een balans tussen werk en mantelzorg te kunnen vinden. De bewustwording, mede via de ontwikkelde instrumenten, kan zowel professionals als mantelzorgers helpen het gesprek te voeren.