Gezondheid en gedrag in achterstandspopulaties tijdens en na de COVID-19 pandemie. HABID-project
Tijdens de COVID-19 konden huisartsenpraktijken minder makkelijk worden bezocht en was er zorg op afstand. De lockdowns hadden ook korte termijneffecten op voedings- en beweeggedrag. Dit onderzoek gaat na wat de middellange effecten zijn op de toegang tot de huisarts en het gezondheidsgedrag van burgers in aandachtwijken en van diabetespatiënten. Het is een vervolg op het ZonMw-project Effecten van COVID-19 op huisartsbezoek van patiënten in aandachtwijken (GP-COVERAGE), dat startte op 1 september 2020.
Doel
Het onderzoek geeft inzicht in de gevolgen van COVID-19-maatregelen na 5 jaar op de toegang tot huisartsenzorg, het beweeg- en voedingsgedrag, en het gebruik van digitale zorg bij burgers in aandachtwijken en bij diabetespatiënten (Diabetes Mellitus 2, DM2). Het project geeft advies over maatregelen die de gevolgen van een toekomstige pandemie kunnen beperken.
Aanpak/werkwijze
Het onderzoek vindt plaats in Rotterdam en omgeving. Het project analyseert de medische gegevens van huisartspatiënten. Het onderzoekt het effect van COVID-19 op huisartsbezoek van burgers in aandachtwijken en de gezondheidsindicatoren van DM2-patiënten. Verder bestudeert het project trends in voedings- en beweeggedrag van burgers in aandachtwijken en van DM2-patiënten. Dit gebeurt door de gegevens van gezondheidsenquêtes van 2016 tot 2024 te analyseren. Tot slot krijgen burgers en DM2-patiënten een interview over hun gezondheidsgedrag en over hun ervaringen met digitale informatie van de huisarts tijdens COVID-19. De resultaten bieden inzicht in hoe het gezondheidsgedrag en de huisartsenzorg kan worden verbeterd.
Samenwerkingspartners
De Erasmus Universiteit Rotterdam en de afdeling Huisartsgeneeskunde van Erasmus MC voeren het onderzoek uit. Het krijgt advies van een panel van actieve buurtbewoners en diabetespatiënten, zodat het past bij hun behoeften. Verder geven huisartsen, deskundigen op het gebied van onderzoek en van gezondheidsverschillen in de samenleving advies over de kwaliteit van het onderzoeksproject. De adviseurs zijn gekozen vanwege hun brede netwerk dat ze zullen gebruiken om de uitvoering van aanbevelingen in de praktijk te bevorderen.
(Verwachte) resultaten
De resultaten worden verwacht in 2026. De geleerde lessen uit de middellange effecten van COVID-19 maatregelen zullen invloed hebben op beleid voor huisartsenzorg en voedings- en beweeggedrag van burgers in aandachtwijken en DM2-patiënten bij toekomstige pandemieën. We verwachten inzicht te krijgen in de vraag waarom vlak na de eerste lockdown de bloedwaarden (HbA1c) van DM2-patiënten beter waren. We verwachten ook inzicht te krijgen in hoeverre mensen hun gezondheidsgedrag tijdens een pandemie veranderen. Tot slot verwachten we inzicht te krijgen in hoeverre het huisartsen lukt na de pandemie het patiëntencontact te behouden en verbeteren, onder andere met behulp van digitale gezondheidsinformatie.