Mobiele menu

Giants op Haarlem College en Sterren College

Projectomschrijving

De afgelopen twee jaar is in Haarlem het Giant-project uitgevoerd. Het doel van het project was om kinderen met overgewicht middels een sport waarin de jeugd met overgewicht kan uitblinken (judo)te begeleiden naar een gezondere levensstijl. Hierbij werd gebruik gemaakt van elementen uit Real Fit, het inzetten van innovatieve methoden en media en het positief bekrachtigen van de jeugd, ondersteund door een gigantisch boegbeeld (Dennis van der Geest).

Het programma bestond uit: startmetingen, judolessen, workshops, individuele coachmomenten, eindmetingen is conform plan uitgevoerd, echter de gewenste resultaten zijn slechts deels behaald.

Een aantal zaken bleek, ondanks een tussentijdse evaluatie en bijstelling van het programma, erg lastig te realiseren:

  • Het geven van informatie en/of feedback wordt vaak als saai, belerend en/of confronterend ervaren en leidt direct tot afhaken.
  • Het commitment (tijd, locatie en logistiek) vanuit de betrokken scholen.
  • Stucturele participatie van de leerlingen en het hoge aantal uitvallers.

Verslagen


Eindverslag

Het aanpakken van overgewicht bij jeugd begint met sport en bewegen. Meer en duurzaam bewegen heeft (onafhankelijk van eventueel gewichtsverlies) sterke positieve consequenties in het leven en de gezondheid van de doelgroep. Een combinatie van een sport waarin de jeugd met overgewicht kan uitblinken, met het op maat aanbieden van elementen uit Real Fit, het inzetten van innovatieve methoden en media en het positief bekrachtigen van de jeugd, ondersteund door een gigantisch boegbeeld: dat is Giants! Doelgroep: 150 kids in Haarlem van VMBO-scholen Sterren College en Haarlem College de leeftijd van 12-16 jr met overgewicht en hun ouders/verzorgers. De doelgroep bereiken we dankzij samenwerking met GGD/JGZ Kennemerland en via zorgcöordinatoren op de scholen zelf. Aanbod: 6 maanden Judo in de zorg i.c.m elementen uit Real Fit. Het gewicht van kids is bij judo geen nadeel maar een voordeel. Een sport met boegbeelden die ook niet tot de slankste behoren. Real Fit op maat inzetten: vaardigheidstraining en voedingsadvies op indicatie, verlaagt de drempel om deel te nemen én de kosten. Mogelijkheid tot bredere sportoriëntatie en continue positieve bekrachtiging (filmpjes waarin topsporters deelnemers 'persoonlijk' feliciteren met een prestatie bijv.). Giants is gebaseerd op bewezen effectieve interventies, gecombineerd met innovatieve methoden en een andere - positieve - positionering van de doelgroep. We zetten de fitbit in als activiteitentracker om de kinderen buiten het sporten ook te kunnen monitoren op aantal stappen per dag en de relatie tussen calorien inname en verbranding te kunnen monitoren en uit te leggen. Tijdens het project punten sparen voor korting op contributie verenigingen maakt overgaan eenvoudiger. Giants is voor de doelgroep een club waar je wel bij wilt horen! Dennis van der Geest als boegbeeld. Dat zal reuring veroorzaken, deuren openen. Website, persberichten, inzet van social media. Haarlem zal weten dat de Giants er zijn!
 

Het aanpakken van overgewicht bij jeugd begint met sport en bewegen. Meer en duurzaam bewegen heeft (onafhankelijk van eventueel gewichtsverlies) sterke positieve consequenties in het leven en de gezondheid van de doelgroep. Een combinatie van een sport waarin de jeugd met overgewicht kan uitblinken, met het op maat aanbieden van elementen uit Real Fit, het inzetten van innovatieve methoden en media en het positief bekrachtigen van de jeugd, ondersteund door een gigantisch boegbeeld: dat is Giants!
Doelgroep: 150 kids in Haarlem van VMBO-scholen Sterren College en Haarlem College de leeftijd van 12-16 jr met
overgewicht en hun ouders/verzorgers. De doelgroep bereiken we dankzij samenwerking met GGD/JGZ Kennemerland en via zorgcöordinatoren op de scholen zelf. Aanbod: 6 maanden Judo in de zorg i.c.m elementen uit Real Fit. Het gewicht van kids is bij judo geen nadeel maar een voordeel. Een sport met boegbeelden die ook niet tot de slankste behoren. Real Fit op maat inzetten: vaardigheidstraining en voedingsadvies op indicatie, verlaagt de drempel om deel te nemen én de kosten.
Mogelijkheid tot bredere sportoriëntatie en continue positieve bekrachtiging (filmpjes waarin topsporters deelnemers 'persoonlijk' feliciteren met een prestatie bijv.). Giants is gebaseerd op bewezen effectieve interventies, gecombineerd met innovatieve methoden en een andere - positieve - positionering van de doelgroep. We zetten de fitbit in als activiteitentracker
om de kinderen buiten het sporten ook te kunnen monitoren op aantal stappen per dag en de relatie tussen calorien inname en verbranding te kunnen monitoren en uit te leggen. Tijdens het project punten sparen voor korting op contributie verenigingen maakt overgaan eenvoudiger. Giants is voor de doelgroep een club waar je wel bij wilt horen! Dennis van der Geest als boegbeeld. Dat zal reuring veroorzaken, deuren openen. Website, persberichten, inzet van social media.
Haarlem zal weten dat de Giants er zijn!

Samenvatting van de aanvraag

Het aanpakken van overgewicht bij jeugd begint met sport. Meer en duurzaam bewegen heeft (onafhankelijk van eventueel gewichtsverlies) sterke positieve consequenties in het leven en de gezondheid van de doelgroep. Een combinatie van een sport waarin de jeugd met overgewicht kan uitblinken, met het op maat aanbieden van elementen uit Real Fit, het inzetten van innovatieve methoden en media en het positief bekrachtigen van de jeugd, ondersteund door een gigantisch boegbeeld: dat is Giants! Doelgroep: 150 kids in Haarlem van VMBO-scholen Sterren College en Haarlem College de leeftijd van 12-16 jr met overgewicht en hun ouders/verzorgers. De doelgroep bereiken we dankzij samenwerking met GGD/JGZ Kennemerland en via zorgcöordinatoren op de scholen zelf. Aanbod: 6 maanden Judo in de zorg i.c.m elementen uit Real Fit. Het gewicht van kids is bij judo geen nadeel maar een voordeel. Een sport met boegbeelden die ook niet tot de slankste behoren. Real Fit op maat inzetten: vaardigheidstraining en voedingsadvies op indicatie, verlaagt de drempel om deel te nemen én de kosten. Mogelijkheid tot bredere sportori?ëntatie en continue positieve bekrachtiging (filmpjes waarin topsporters deelnemers 'persoonlijk' feliciteren met een prestatie bijv.). Giants is gebaseerd op bewezen effectieve interventies, gecombineerd met innovatieve methoden en een andere - positieve - positionering van de doelgroep. We zetten de fitbit in als activiteitentracker om de kinderen buiten het sporten ook te kunnen monitoren op aantal stappen per dag en de relatie tussen calorien inname en verbranding te kunnen monitoren en uit te leggen. Tijdens het project punten sparen voor korting op contributie verenigingen maakt overgaan eenvoudiger. Giants is voor de doelgroep een club waar je wel bij wilt horen! Dennis van der Geest als boegbeeld. Dat zal reuring veroorzaken, deuren openen. Website, persberichten, inzet van social media. Haarlem zal weten dat de Giants er zijn!

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524003521
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
K.P. van Nol
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Topjudo Kenamju