Mobiele menu

Goal oriented therapy with intravenous colistin to optimally treat infections with multidrug-resistant Gram-negative bacteria (COLIGO study)

Samenvatting na afronding

Behandeling met intraveneus colistine heeft een belangrijke plaats gekregen in de bestrijding
van ernstige infecties met bijzonder resistente bacteriën. Afstemming van de dosering op
maat van de patiënt kan in deze situaties zorgen voor een optimale balans tussen effectiviteit
en bijwerkingen. De COLIGO studie is uitgevoerd om deze strategie te evalueren.

Tijdens behandeling werd de dosering van colistine aangepast op geleide van de gemeten
colistineconcentratie in het bloed én aan de hand van de gevoeligheid van de ziekteverwekker. De effectiviteit van de behandeling en de bijwerkingen van colistine werden op de voet gevolgd.
De studie is uitgevoerd in 8 verschillende ziekenhuizen. 57 cystisch fibrose (CF) patiënten, 30
intensive care patiënten en 16 overige patiënten hebben aan de studie deelgenomen.

Resultaten

Bijsturing van de dosering van colistine is veelvuldig nodig gebleken. De binding van colistine
aan bloedeiwit bleek tussen patiënten sterk te variëren. De analyse van de uitkomsten bij CF-patiënten laat zien dat de gekozen strategie leidt tot een effectieve en veilige behandeling. Voor conclusies over uitkomsten bij intensive care patiënten zijn de behandelresultaten van meer patiënten nodig.

Samenvatting bij start

Wereldwijd groeit het probleem dat ziekteverwekkende bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica. Voor behandeling van infecties met sommige bacteriën zijn er bijna geen werkzame antibiotica meer beschikbaar.
Colistine is een antibioticum waarvoor zulke bacteriën meestal nog wel gevoelig zijn. Bij ernstige infecties wordt het daarom toegepast en via de bloedbaan toegediend (intraveneus). Het is echter onvoldoende duidelijk met welke dosering ernstige infecties effectief worden bestreden én er zo min mogelijk bijwerkingen optreden. Wat hierbij helpt is de dosering voor elke patiënt tijdens behandeling te optimaliseren door de concentratie van colistine in het bloed te controleren. Het doel van dit project is om de uitkomsten van deze methode in Nederlandse ziekenhuizen te onderzoeken en om een praktijkrichtlijn te ontwikkelen.
Voor patiënten met levensbedreigende infecties leidt dit onderzoek uiteindelijk tot een maximale kans op effectieve en veilige therapie met intraveneus colistine.

Producten

Titel: An individual dosing strategy for intravenous colistin associated with a low risk of nephrotoxicity
Auteur: HJM van Kan, AG Otten-Helmers, BCP Koch, M Bakker, BJA Rijnders, ARH van Zanten, M van Westreenen, LAA van Gendt-de Jong, on behalf of the COLIGO consortium.
Titel: Variability of colistin plasma protein binding during intravenous treatment
Auteur: HJM van Kan, AG Otten-Helmers, E Olyslager, BCP Koch, ARH van Zanten, M van Westreenen, LAA van Gendt-de Jong
Titel: Is higher dosing of intravenous colistin required in cystic fibrosis patients?
Auteur: HJM van Kan, AG Otten-Helmers, LAA van Gendt-de Jong, BCP Koch, ARH van Zanten, BJA Rijnders, MM van der Eerden, RAS Hoek, M van Westreenen, M Bakker
Titel: Website COLIGO studie
Link: http://www.coligo.nl

Verslagen


Eindverslag

Behandeling met intraveneus colistine heeft een belangrijke plaats gekregen in de bestrijding van ernstige infecties met bijzonder resistente bacteriën. Afstemming van de dosering op maat van de patiënt kan in deze situaties zorgen voor een optimale balans tussen effectiviteit en bijwerkingen. De COLIGO studie is uitgevoerd om deze strategie te evalueren.

Tijdens behandeling werd de dosering van colistine aangepast op geleide van de gemeten colistine concentratie in het bloed én aan de hand van de gevoeligheid van de ziekteverwekker. De effectiviteit van de behandeling en de bijwerkingen van colistine werden op de voet gevolgd.

De studie is uitgevoerd in 8 verschillende ziekenhuizen. 57 cystisch fibrose (CF) patiënten, 30 intensive care patiënten en 16 overige patiënten hebben aan de studie deelgenomen.
Bijsturing van de dosering van colistine is veelvuldig nodig gebleken. De binding van colistine aan bloedeiwit bleek tussen patiënten sterk te variëren.
De analyse van de uitkomsten bij CF-patiënten laat zien dat de gekozen strategie leidt tot een effectieve en veilige behandeling. Voor conclusies over uitkomsten bij intensive care patiënten zijn de resultaten van behandeling van meer patiënten nodig.

Na deelname van de eerste patiënt in de COLIGO studie in april 2014 zijn op het moment van dit tussenrapport (september 2015) in totaal 69 patiënten volgens protocol behandeld. Eind 2014 zijn alle topklinische en academische ziekenhuizen uitgenodigd om mee te doen aan deze studie. Dit om zoveel mogelijk intensive care patiënten in de studie te kunnen opnemen. Deze aanpak heeft nu geleid tot deelname door zeven ziekenhuizen, verspreid over het land. In de groep van patiënten met cystisch fibrose wordt verwacht dat het geplande aantal deelnemers van 50 tijdig wordt gehaald. De deelname van intensive care patiënten (nu 16) loopt achter op de planning, vermoedelijk omdat de ontwikkeling van resistentie in Nederland tot nu toe meevalt. Colistine hoeft daardoor minder vaak als laatste redmiddel te worden ingezet. Om zo min mogelijk patiënten uit deze groep te missen zal de studie in nationale vaktijdschriften extra onder de aandacht worden gebracht. De doelstelling is om medio 2016 de gegevens van in totaal 100 patiënten verzameld te hebben. Hiermee zal een praktijkrichtlijn voor optimale behandeling met intraveneus colistine worden opgesteld.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
836021008
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2017
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. H.J.M. van Kan
Verantwoordelijke organisatie:
Gelre Ziekenhuizen