GOED meedoen
In 2022 is in de gemeenten Hellendoorn, Raalte, Rijssen-Holten en Wierden een onderzoek gedaan naar het aanbod van -, en naar de behoefte aan activiteiten en voorzieningen voor thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers. De bevindingen uit het onderzoek zijn per gemeente vastgelegd in een plan van aanpak.
In alle vier gemeenten bestaat reeds aanbod van betekenisvolle dagactiviteiten voor thuiswonende mensen (niet alleen ouderen) met dementie. Het behoefte-onderzoek heeft mogelijkheden aan het licht gebracht voor zowel betere afstemming op de behoefte als voor uitbreiding naar intensiever gebruik. Ook de uitbreiding naar plekken (fysiek) waar passend aanbod nog niet aanwezig is, speelt in alle vier gemeenten.
Deze subsidieronde biedt de gemeenten de mogelijkheid om zowel het aanbod als het gebruik ervan binnen de gemeente verder te optimaliseren en daarmee invulling te geven aan de uitvoering en verdere invulling van het geformuleerde beleid / plan van aanpak.
Doel
Dit realiseert het project enerzijds door het vergroten van de maatschappelijke bewustwording en begrip over dementie, en anderzijds door het creëren en optimaliseren van aanbod van betekenisvolle activiteiten voor thuiswonende (jonge) mensen met dementie en hun mantelzorgers
Het project wil hiermee bereiken dat mensen met dementie en hun mantelzorgers langer en prettiger thuis kunnen blijven wonen en deel kunnen blijven nemen aan de samenleving.
Aanpak
Het plan omvat op hoofdlijnen zes onderdelen
- Ontmoetingscentra voor mensen met (beginnende) dementie en hun mantelzorger
- Jongdementie
- Maatschappelijke bewustwording
- Vervoer
- Betekenisvolle activiteiten
- Respijtvoorziening
In het project worden de Ontmoetingscentra voor mensen met dementie uitgebreid, komt er een regionale lotgenotengroep voor mensen met jongdementie en wordt er aandacht besteed aan maatschappelijke bewustwording over (jong)dementie. Ook wordt een oplossing gezocht voor vervoer van en naar activiteiten, wordt Broodje Begrip in de vier gemeenten aangeboden en gaat het project op zoek naar een goede oplossing voor respijt voor de mantelzorgers van mensen met dementie.
Samenwerkingspartners
Bij het project zijn lokaal opererende organisaties van zowel formele als informele zorg betrokken. Daarnaast wordt samengewerkt met de dementienetwerken in de vier gemeenten en met een vertegenwoordiging van de doelgroep, die als klankbordgroep fungeert. De beleidsambtenaren Sociaal Domein van de vier gemeenten zijn betrokken als opdrachtgever. Met deze partners is een scala van aanbieders, beleidsmakers en gebruikers gerealiseerd.
Het project vraagt structureel feedback van de doelgroep zodat ze daarop kunnen inspelen. Daarnaast maken ze gebruik van de expertise van (sparring)partners die meedenken met de ontwikkeling en vormgeving van de activiteiten en initiatieven. Deze groep kan naar behoefte worden uitgebreid.
Verwachte resultaten
Het project loopt van januari 2024 tot ren met juni 2025.
De uitgebreide openstelling van de Ontmoetingscentra in Hellendoorn, Raalte/Heino en Wierden/Enter zal in de loop van 2024 zijn beslag krijgen.
Voor de gemeenten Hellendoorn, Rijssen-Holten en Wierden is momenteel (juli 2024) een lotgenotengroep voor jongdementie actief. Deze kan worden uitgebreid met deelnemers uit Raalte.
De maatschappelijke bewustwording vindt continu plaats met diverse trainingen en evenementen.
De doelstellingen 4,5 en 6 worden hebben een lagere prioriteit en worden gestart in de tweede helft van 2024 en voor de vier gemeenten afgerond in het eerste halfjaar van 2025.