Mobiele menu

GOLD study: Glioblastoma, Optimizing Logistics and Dose.

Een kwaadaardige hersentumor (glioblastoom) heeft een heel slechte prognose. De standaard behandeling leidt tot een overleving van 15 maanden (na een operatie, 30 bestralingen en chemotherapie). De radiotherapie is intensief en duurt wel 6 weken, waarbij een patiënt 30 keer naar het ziekenhuis moet voor bestralingen.

De GOLD studie onderzoekt of een verkorte, intensievere behandeling met slechts 6 bestralingen in 2 weken eenzelfde resultaat geeft, maar comfortabeler is. Dit schema is eerder getest in New York, met goede uitkomsten maar zonder een vergelijkende controlegroep. De Nederlandse apparatuur kan inmiddels deze hoog precieze behandeling ook geven.

De GOLD studie vraagt bijna 500 patiënten mee te doen, waarbij de helft standaard radiotherapie krijgt en de helft korte intensieve radiotherapie. Twee jaar volgen we alle patiënten nauwgezet waarna een conclusie getrokken wordt over de overleving en het belangrijkste, de kwaliteit van leven. Er volgt hiernaast ook een kostendoelmatigheidsonderzoek.

Kenmerken

Projectnummer:
852002028
Looptijd: 73%
Looptijd: 73 %
2019
2026
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. J.J.C. Verhoeff
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Utrecht