Governance en samenwerking regionale zorgtransformatie Noord- en Midden-Limburg
Het regiobeeld toont problematiek zoals (dubbele) vergrijzing, bestaansonzekerheid, toename van dementie en beroertes en een lage (ervaren) gezondheid. Dit leidt tot een toename van de complexere zorg- en ondersteuningsvraag en een verdubbeling van het personeelstekort a.g.v. uitstroom van zorgmedewerkers en afname van het aantal mantelzorgers.
De regio Noord- en Midden-Limburg is daarom aan de slag gegaan met het toegankelijk en beschikbaar houden van de zorg. Dit wordt gedaan vanuit in beginsel drie uitvoeringsorganisaties (Gemeentelijke samenwerkingsorganisatie en twee meer zorggerelateerde uitvoeringsorganisaties) met deze gedeelde missie, gemonitord vanuit de IZA-overlegtafel. VGZ is als marktleider-verzekeraar voorzitter van deze Regionale IZA-tafel. In het najaar van 2023 is het regioplan met een brede vertegenwoordiging vanuit de regio opgesteld.
Context
Over de assen van vijf pijlers worden bestaande en nieuwe initiatieven opgezet. Het gaat om de pijlers:
- Gezond vooruit
- Regionale, digitale organisatie van zorg & welzijn
- Langer en beter thuis vooruit
- Toekomstbestendige arbeidsmarkt
- Duurzaam regionaal gezondheidsinformatiestelsel.
Een tijdelijke stuurgroep en ad hoc overlegtafels vormen nu de governance. De werkagenda voor de komende jaren en de daaruit voortkomende bewegingen vragen om een robuuste governance om de visie, kwaliteit en doeltreffendheid van de domeinoverstijgende samenwerking te borgen.
Doel
Het doel is dat de twee (zorg)uitvoeringsorganisaties succesvol, domeinoverstijgend samenwerken en een aanspreekbare organisatie vormen. Deze samenwerking resulteert in positieve uitkomsten voor alle partijen, optimaal gebruik van resources en gedegen aansluiting van afhankelijkheden.
Doelstellingen
- Effectieve inrichting van 2 aanspreekbare uitvoeringsorganisaties. Hiervoor wordt interne menskracht, communicatie met stakeholders en externe expertise ingezet.
- Domeinoverstijgende samenwerking op basis van de juiste samenhang tussen de partijen inclusief sociaal en gemeentelijk domein. Dit wordt gerealiseerd met interne menskracht en externe expertise.
Aanpak/werkwijze
- Organisatie overstijgende regionale bijeenkomsten (per uitvoeringsorganisatie enkele bijeenkomsten).
- Minimaal 1 regiobrede bijeenkomst met inwoners en patiënten
Impact
In de regio Noord- en Midden-Limburg slaan ruim 40 partijen de handen ineen om de zorg toegankelijk en beschikbaar te houden. Het gaat om partijen op het gebied van zowel Welzijn als zorg als het sociaal domein en de gemeenten in de regio. De problematiek in de regio vraagt om een grootschalige mentale en culturele beweging van inwoners en aanbieders. Zonder ingrijpen zal in 2040 het tekort aan zorgmedewerkers in deze regio, met 10%, het grootste zijn in Nederland. Vanuit de samenwerkende partijen zijn nu al meer dan 200 initiatieven ontstaan.
De samenwerkende partijen stellen zich individueel én samen verantwoordelijk. Zo gaan alle partijen zelf aan de slag en nemen meerdere partijen dezelfde beslissingen. Ook wordt de samenwerking opgezocht om instellingsoverstijgende uitdagingen en knelpunten op te lossen. Hierbij gaat het gezamenlijk belang voor het individueel belang. Om de koers te borgen is solide besturing en organisatie een vereiste.
Verwachte resultaten en wanneer
De aanpak moet resulteren in twee solide uitvoeringsorganisaties die de transformatie van zorg kunnen gaan leiden.
Deze aanspreekbare uitvoeringsorganisaties vormen samen met de gemeentelijke uitvoeringsorganisatie de regionale IZA governance. Daarbij zal het samenspel van zorgaanbieders, sociaal domein, gemeenten en inwoners een belangrijk onderdeel worden van het succes van de transformatie in de regio. Binnen de subsidieperiode is de verwachting dat we ontwerp, draagvlak, planning en consensus kunnen realiseren voor de verder in te richten uitvoeringsorganisatie. Nadien kan realisatie plaatsvinden om de transformatie verder vorm te geven.