Grip & Glans in Rotterdam
Doelgroep
Ouderen met lage Sociaal Economische StatusDoel
Grip&Glans aanpassen aan de Rotterdamse situatie met behoud van kwaliteit en maximale kans op borgingOpbrengst
Een aan de Rotterdamse situatie aangepaste cursus Grip&GlansWerkwijze
In uitvoering en borging wordt samengewerkt met lokale organisaties (welzijnsaanbieders, Zichtbare Schakels (wijkverpleegkundigen), V&V organisaties etc). Autochtone ouderen worden via doelgroepparticipatie betrokken. Voor de allochtone ouderen zetten we in op een cultuursensitieve doorontwikkeling van de cursus.Verslagen
Eindverslag
In de periode nov. 2014 – nov. 2016 hebben Indigo preventie en Avant sanare het project Doorontwikkeling Grip & Glans voor allochtone ouderen, specifiek Turkse en Marokkaanse ouderen, uitgevoerd in Rotterdam. De gemeente Rotterdam was co-financier van het project.
Vertegenwoordigers uit de doelgroep zelf hebben in de vorm van een denktank input geleverd aan deze cultuur sensitieve doorontwikkeling. De aanpassingen richten zich o.a. op bewustwording m.b.t. ouder worden, meer ervaringsgerichte i.p.v. cognitieve werkvormen en gebruik maken van beeldmateriaal. De doorontwikkelde cursus is vervolgens vijf maal uitgevoerd voor bestaande groepen Turkse en Marokkaanse oudere vrouwen. Hierbij is nauw samengewerkt met zelforganisaties.
Naast de doorontwikkelde versie is ook eenmaal de originele Grip & Glans cursus uitgevoerd voor autochtone ouderen met een lagere sociaal economische status.
Tussentijds is er regelmatig contact geweest met de interventie-eigenaar (UMCG).
Het implementatieproces is gemonitord door middel van logboeken die de trainers bijhielden tijdens de uitvoer van de training, een stuurgroep die het project begeleide en adviseerde en een uitgebreide effectmeting bij de deelnemers.
Onze bevindingen:
De doorontwikkelde cultuurspecifieke Grip & Glans cursus sluit aan bij Turkse en Marokkaanse vrouwen en is goed uitvoerbaar. Deelneemsters oordelen (zeer) positief over de cursus. De cursus wordt gemiddeld met een rapportcijfer van 9,1 gewaardeerd.
De doorontwikkelde cursus vergroot (in lichte mate) het welbevinden van Turkse en Marokkaanse vrouwen en vergroot eveneens hun zelfmanagement vaardigheden; daarbij springt met name het aspect ‘geloof in eigen kunnen’ er positief uit.
De ervaren kwaliteit van leven stijgt licht.
Belangrijke aandachtspunten in de uitvoer waren o.a. beperkte tijd waarin de cursus uitgevoerd kon worden, de beperkte Nederlandse taalvaardigheid en de rol van de contactpersoon.
In de projectperiode zijn we er niet in geslaagd om Turkse en Marokkaanse oudere mannen te bereiken. Om meer inzicht te krijgen in factoren die hierbij een rol spelen is er samen met NOOM een verdiepingsbijeenkomst georganiseerd met mannelijke sleutelfiguren uit de Turkse en Marokkaanse gemeenschap.
Het project Doorontwikkeling Grip & Glans voor allochtonen in Rotterdam, beoogt de evidence based cursus Grip & Glans, geschikt te maken voor allochtone ouderen, in eerste instantie voor Turkse en Marokkaanse ouderen. Met de aangepaste cursus wordt bij deze doelgroep de zelfregie en welbevinden vergroot en daarmee het risico op psychische klachten en ervaren eenzaamheid verminderd.
Het project is voorjaar 2015 van start gegaan en loopt tot nov. 2016.
De eerste fase van het project omvat de aanpassing van de cursus. Dit is samen met een denktank gedaan waarin zowel Turkse en Marokkaanse ouderen als professionals van o.a. St. SPIOR, Dona Daria participeerden. Naast waardevolle input is de denktank ook ingezet om werkvormen en materialen uit te testen. Tot slot was de denktank belangrijk in het creëren van draagvlak voor de cursus bij de doelgroep.
Parallel aan de denktank heeft de gemeente Rotterdam een social marketing onderzoek gestart om de doelgroep Turkse en Marokkaanse ouderen nog beter in beeld te krijgen.
Op basis van deze input is een eerste aangepaste versie van de Grip & Glans cursus ontwikkeld en besproken met de interventie-eigenaar (UMCG).
Vertrouwen en veiligheid zijn essentieel om de doelgroep te bereiken en de cursus succesvol uit te voeren. Daarom is, op advies van de denktank, gekozen voor bestaande groepen ouderen o.a. via zelforganisaties. Dit betekende sekse en etnisch homogene groepen. De vaste begeleiders van deze groepen worden bij de uitvoer van de cursus betrokken. Momenteel wordt in een pilot de aangepaste cursus uitgevoerd bij twee Turkse vrouwengroepen en een Marokkaanse vrouwengroep.
De effecten van deze aangepaste cursus worden onderzocht met de vragenlijsten die bij de reguliere Grip & Glans cursus worden gebruikt, aangevuld met vragen uit het TOPIC-MDS project. De vragenlijsten zijn vertaald in het Turks en Arabisch.
De ervaringen van deze eerste groepen worden wederom besproken met de denktank.
Vervolgens wordt de cursus op basis van deze ervaringen, de uitkomsten van de eerste effectonderzoeken, aangevuld met de uitkomsten van het social marketing onderzoek verder aangepast en wordt de aangepaste cursus nogmaals enkele maken uitgevoerd.
Dit gebeurt in de loop van 2016.