Grow2Work
De MDT-reis
Het traject van dit reguliere MDT-project bestaat uit verschillende onderdelen. Als eerste leren de jongeren elkaar kennen en doen ze kennis op over de arbeidsmarkt. Vervolgens ontwikkelen ze hun sociale en digitale vaardigheden. Ook gaan ze aan de slag met het ontdekken van hun unieke talenten en kwaliteiten, die ze vastleggen in hun TalentenMapp. In dit ePortfolio kunnen de jongeren ook andere informatie kwijt, zoals een cv, certificaten, (video)referenties en ondersteuningsbehoeften. Daarna ontwikkelen de jongeren nieuwe vaardigheden zoals uitleg geven, actief luisteren, vragen beantwoorden en presenteren.
Tijdens een bezoek aan een praktijkschool leren de jongeren over het belang van sociale (werk)vaardigheden. Vervolgens zetten ze hun TalentenMapp in om af te spreken met werkgevers. Ze zien hoe een bedrijf werkt en oefenen met netwerken, interviewen en/of solliciteren. Werkgevers leren de talenten en kwaliteiten van de jongeren kennen. Aan het einde van de MDT-reis reflecteren de jongeren op hun ervaringen, inzichten en vaardigheden.
De jongeren krijgen gedurende het hele traject intensieve persoonlijke begeleiding van vaste trainers. Ook krijgen ze een buddy toegewezen.
Betekenis
- Voor jongeren
Tijdens Grow2Work stellen jongeren hun eigen TalentenMapp samen. Ze kunnen dit ePortfolio levenslang gratis blijven aanpassen, gebruiken en delen. Daarnaast doen ze nieuwe kennis op over de arbeidsmarkt en leren zij belangrijke nieuwe sociale (werk)vaardigheden, zoals presenteren, solliciteren, om hulp vragen en kennis overdragen. Bovendien breiden de jongeren hun netwerk uit. Daarmee verlaagt Grow2Work de drempel voor terugkeer naar school of een goede start op de arbeidsmarkt.
- Voor de deelnemende organisaties en/of samenleving
Grow2Work biedt jongeren een actieve kennismaking met de arbeidsmarkt en is gericht op het vergroten van participatie en perspectief op werk. Werkgevers en de maatschappij zien dankzij dit project wat jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen én willen betekenen voor de samenleving.
Doelgroep
Jongeren van 16 t/m 23 jaar die geen diploma hebben, geen onderwijs volgen of geen werk hebben.
Regio
Leiden en Bollenstreek, Arnhem/Nijmegen, Noord-Friesland en Utrecht.