Mobiele menu

Happy Walker - Platform for Stimulation of Physical and Mental Activity of Older Adults.

Projectomschrijving

Happy Walker: helpt ouderen veilig op pad

Om gezond en zelfstandig te leven zijn mobiliteit en een actieve levensstijl essentieel. Dat geldt zeker voor ouderen. Een betere sociale participatie zorgt voor een hogere kwaliteit van leven. ICT kan ouderen stimuleren om activiteiten te plannen en voor te bereiden, alleen of met vrienden. En om veilig op pad te gaan.

Hoe het werkt

Happy Walker is bedoeld om ouderen te helpen om zelfstandig aan activiteiten deel te nemen en buitenshuis hun weg te vinden. Ook bij beginnende dementie. De Happy Walker-diensten worden geleverd op een smartphone. Die is makkelijk te dragen en eventueel te bevestigen aan een fiets, rollator of scootmobiel. Mantelzorgers kunnen activiteiten inplannen, waarna Happy Walker tijdig een herinnering aan de gebruiker stuurt. Een navigatiefunctie helpt bij het wandelen en het reizen per openbaar vervoer. Afbeeldingen van de omgeving bieden houvast.

Wat het oplevert

Happy Walker draagt bij aan zelfredzaamheid, levensvreugde en vitaliteit bij ouderen. Dat levert kwaliteit van leven op en stelt zorgbehoefte uit. De navigatiehulp is bijna klaar voor introductie bij mensen met dementie. Uit de pilots is gebleken dat het openbaar vervoer voor deze groep echter al snel te ingewikkeld is. De OV-hulp van Happy Walker heeft daarom een andere plek gekregen: in de GoOV-app voor (jongere) mensen met een verstandelijke beperking. Er komt ook een versie voor alle Nederlanders op de markt.

Voor wie

Voor zelfstandig thuiswonende ouderen en ouderen met een milde cognitieve beperking. En voor andere groepen die baat hebben bij ondersteuning.

Producten

Titel: Journal of Gerontechnology
Titel: Deliverable 5.2 Service models (A. Caetano Pereira, J.M. Sanchez, Z. Smilga, M. Philpott, M. Schoone-Harmsen).
Titel: Deliverable D4.5 Trial plan for the second round of trials (J. van der Leeuw et al.)
Titel: Deliverable D4.3 Manuals for the first round of trials
Titel: Deliverable 1.1 Literature review of the older adults' mobility needs and services for mobility (M. Philpott).
Titel: Deliverable 4.1 Expert test of the first prototype of the Happy Walker Apps
Titel: Deliverable 5.1 Dissemination plan (Z. Smilga).
Titel: Deliverable D3.3 HW Hardware Devices (A. Caetano)
Titel: Deliverable D3.4 HW Software Modules (T. Forcani)
Titel: Deliverable 1.3 Scenarions and User Requirements (L. Alpay, T. Forconi, I. van Kempen, M. Schoone-Harmsen).
Titel: Deliverable D4.7 User evaluation second round of trials (S. Suijkerbuijk et al.)
Titel: Deliverable D5.5 & D5.6 Marketing plan and final version of the business plan (Z. Smilga et al.)
Titel: Deliverable 5.3 Draft business model
Titel: Deliverable D5.4 Updated dissemination plan
Titel: Deliverable 1.4 User Interface Concepts and Specifications of a Set of Services (A. Cremers, J. van Dijk, A. Rugnone, T. Forconi et all).
Titel: Deliverable 1.5 User Evaluation
Titel: Deliverable D4.2 Trial Plan for the first round of trials
Titel: Deliverable 3.2 GUI Design
Titel: Deliverable 4.4 User evaluation of the first round of trials
Titel: Deliverable 2.2. HAW System Architecture (E. Schrijvers, P. Korstjes, L. van Vuuren, M.J. Kroese et all).
Titel: Deliverable 2.3 Services Definition and Specification (J.W. Marck, S. Szamlewska, P. Korstjes, W. van den Broek et all).
Titel: Deliverable 1.2 Results of the Co-design sessions (J. van der Leeuw, J. Sanchez, L. Solanell, L. Alpay et all).
Titel: Deliverable D4.6 Manuals for the second round of trials (A. Cremers et al.)
Titel: Deliverable 2.4 System Test Procedure Specification
Titel: Deliverable 3.1 Product Concepts
Titel: Deliverable 2.1 Requirements Specification (Verhaert New Products & Services).
Titel: Happy Walker (side event AAL forum 2013)
Titel: Happy Walker (poster & side event AAL forum 2015)
Titel: Happy Walker booth (exhibition AAL forum 2014)
Titel: Happy Walker system
Titel: HW demonstration video for AAL review

Verslagen


Eindverslag

Maatschappelijke veranderingen vragen mensen om langer thuis te blijven. Daarnaast geven ouderen de voorkeur aan hun eigen huis en omgeving. Ze kunnen echter onzeker worden over zelfstandig naar buiten gaan en als gevolg daarvan verslechtert hun maatschappelijke participatie en welzijn in het algemeen
Happy Walker is een set van diensten die ouderen motiveert en ondersteunt om naar buiten te gaan en leuke activiteiten te ontplooien op een zelfstandige, zelfverzekerde en veilige manier. Het ondersteunt ouderen actief te blijven en onderscheidt zich door de integratie van een set van diensten die onderling communiceren en de gebruiker ondersteunen gedurende de hele activiteit; Happy Preparing voor het plannen van een activiteit, Happy Travel voor de navigatie naar een activiteit en Happy Memories voor het terugkijken naar een activiteit.
De Happy Walker diensten worden geleverd op een mobiele telefoon (smartphone) en zijn beschikbaar voor twee doelgroepen: zelfstandig thuiswonende ouderen en ouderen met een milde cognitieve beperking. Het product richt zich op mensen die ervaring hebben met het gebruik van een mobiele telefoon. Met een toenemend aantal ouderen met een mobiele telefoon, verwachten we dat de doelgroep zal groeien in de toekomst. De volgende betalers van de dienst worden voorzien: eindgebruikers (ouderen), mantelzorgers of zorgorganisaties, afhankelijk van de gekozen diensten en type implementatie. Met de nieuwe Nederlandse zorgwet behoren gemeentes zelfs ook tot de mogelijkheid.

Een actieve leefstijl is essentieel voor ouderen om gezond ouder te worden en zelfstandig te kunnen blijven functioneren. Het draagt bij aan een betere sociale participatie en daarmee kwaliteit van leven. Het Happy Walker project richt zich op het aanbieden van een toegankelijk en betaalbaar platform voor intuïtieve en gepersonaliseerde ondersteunende diensten voor actieve ouderen en bijvoorbeeld mensen met milde cognitieve problemen en hun mantelzorgers.

De voorziene diensten zullen (1) gebruikers stimuleren om activiteiten te plannen en voor te bereiden alleen of met vrienden, (2) gebruikers ondersteunen bij het plannen van de meest geschikte reis met diverse transportmiddelen passend bij persoonlijke voorkeuren en rekening houdend met de persoonlijke capaciteiten en (3) bieden mogelijkheden om achteraf terug te kijken op activiteiten. De diensten worden gecombineerd met functies voor voorbereiding en toezicht door betrokken mantelzorgers van actieve mensen met milde cognitieve problemen of fysieke beperkingen, zoals alarmering en lokalisatie.

Samenvatting van de aanvraag

Older adults, from 60 years onwards, may experience problems due to ageing, resulting in limited mobility and participation in society. The current products on the market supporting mobility, such as a route navigation, are not tailored to the needs and preferences of this target group. The Happy Happy Walker (HHW) presents an innovative idea of an easily accessible and affordable platform facilitating a consistent, intuitive set of mobility enhancement services. The platform is open to a variety of services, e.g. personal travel assistant, social alarm, vital coach, community calendar, navigator. The services can be accessed through a mobile interface attached to products which older adults use when they travel (e.g. bike or walker). The services are personalized for characteristics of the user (profiling) and contextualized for characteristics of trips and environment. Development of the HHW concept will start with an analysis of user needs and co-creation of services involving end-users. The service platform will be set up and the prototypes of the HHW device(s) and three HHW services will be developed. The platform will be based on recent trends in (mobile) services, and proven technology from project partners and other parties. Trials will be conducted in two countries, involving two groups of elderly: one with no limitationsand one with mild (widely spread) functional and cognitive limitations. The consortium includes partners with complementary background and expertise, who are dedicated to make HHW a functional and commercial success. To achieve this, a sound business case for the HHW will be developed. The HHW platform, device and services will facilitate ageing people to independently move about outdoors and stimulating active participation in society.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
320400003
Looptijd: 100 %
Looptijd: 100 %
2012
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Ir. Y. Rieter-Barrell MSc
Verantwoordelijke organisatie:
TNO

Slimme ICT-oplossingen voor ouderen

Lees meer over dit project in de brochure 'De Kweekvijver van AAL: samen ICT-oplossingen voor ouderen ontwikkelen en vermarkten' (pagina 53).