Hartfalen, een stap erbij! Netwerk hartfalen eerste en tweede lijn, Enschede
Doel
Het opzetten/verbeteren van een netwerk voor patiënten met hartfalen in Enschede. Door het maken van werkafspraken tussen de hartfalenpoli van het Medisch Spectrum Twente, de tweede- en eerstelijnsfysiotherapeuten en het ontwikkelen van protocollen, zullen aan meer patiënten met hartfalen fysiotherapie worden aangeboden. Dat is van belang, want fysieke training van patiënten met hartfalen leidt tot een verbeterd inspanningsvermogen en verbeterde kwaliteit van leven.
Doelgroep
Het netwerk van gespecialiseerde eerstelijnsfysiotherapeuten, tweedelijnsfysiotherapeuten, cardiologen en hartfalenverpleegkundigen van het Medisch Spectrum Twente.
Producten
Verslagen
Eindverslag
Het project " Hartfalen, één stap erbij", heeft getracht om meer patiënten met hartfalen in een fysiek trainingstraject te krijgen. Hiervoor zijn nieuwe contacten gelegd met zorgpartners in de keten. Hieronder vallen de cardiologen, harfalenverpleegkundigen , intramurale fysiotherapeuten en in de behandeling van hartfalen gespecialiseerde fysiotherapeuten in de eerste lijn. Tevens is geprobeerd contact te leggen met patiëntengroepen en zorgverzekeraars. Aan het begin van het project trainden er 42 patiënten in de eerste of tweede lijn. De doelstelling was om na 1 jaar na implementatie van de protocollen 150 patiënten in training te hebben. Het project is echter teleurstellend verlopen.
Er is een moeizaam traject geweest om een fysiotherapeutische behandelrichtlijn op te stellen. Dit heeft het proces veel vertraging opgeleverd. Telkens werdt de begindatum van de implementatie vooruitgeschoven. Ook hebben we geen structureel hoge doorverwijzing vanuit de maatschap cardiologie naar de hartfalenpoli kunnen realiseren, daar niet alle cardiologen patiënten bij de hartfalenpoli aanbieden. Dit gaat nu (najaar 2013) overigens wel veranderen, c.q. verbeteren. Daar er geen patiëntenorganisatie is waarin patiënten met hartfalen georganiseerd zijn, is het niet gelukt om rechtstreeks met hen in contact te komen. Voor financiële afspraken rondom deze vorm van zorg is getracht om in contact te treden met de preferente zorgverzekeraar in de regio, zijnde Menzis. Echter nadat verschillende pogingen om een afspraak te maken telkens weer op niets uitdraaide, zijn we gestopt met o hier verder energie in te steken.
Na 1 jaar gedraaid te hebben met de protocollen en na implementatie van de gemaakte afspraken, bleek dat er geen toename was van het aantal patiënten met hartfalen dat een fysiek trainingstraject volgde bij een fysiotherapeut in de tweede of eerste lijn. Bij analyse waardoor dit kwam bleek dat er niet meer patiënten aangeboden werden; niet door de cardiologen aan de hartfalenpoli en ook niet vanuit de hartfalenpoli naar de fysiotherapeuten. De conclusie kan zijn dat de doelstelling binnen het project te ambitieus was, maar mogelijk wordt er ook nog steeds veel onderhandeld. Het project is geëindigd met een afspraak dat we de gemaakte afspraken en werkwijze blijven hanteren. Wel hebben de diverse disciplines elkaar leren kennen, hetgeen ook als waardevol wordt beoordeeld.
Na het opstellen van het protocol voor doorverwijzing op de hartfalenpoli en de fysiotherapeutische behandelrichtlijn is in januari 2012 daadwerkelijk een start gemaakt met het doorverwijzen van deze patiëntengroep. Bij tussentijdse evaluatie's blijkt er slechts marginaal vanuit de hartfalenpoli doorverwezen te worden naar de tweede lijns fysiotherapie. Bij onderzoek waar dit aan ligt blijkt dat er aan het begin van deze keten al hapert. Ondanks het informeren van de cardiologen in de maatschap cardiologie van het MST (Medische Spectrum Twente)over dit project, sturen blijkbaar niet alle cardiologen hun patiënten met hartfalen door naar de hartfalenpoli. Hierdoor wordt er al een grote groep potentiële deelnemers gemist. Van die groep die er gezien worden op de hartfalenpoli zijn er in 2012 16 mensen doorverwezen naar de tweede lijn fysiotherapie en aan het begin van de keten daadwerkelijk gestart. Nadien zijn er hiervan slechts 5 doorgestroomd zoals de bedoeling was naar de eerste lijn. Nadere analyse moet uitwijzen wat hiervan precies de oorzaak is. Verder is er in contact met de huisarts en kaderhuisarts hart- en vaatziekten in Twente. Uit deze gesprekken komt naar voren dat er eerst een nadere scholing zal moeten komen voor de huisartsen omtrent hartfalen, voordat er een keten met in de eerste lijn opgezet kan worden. Geadviseerd wordt om dit met THOON te doen. Maar ook hier zal financiering voor nodig zijn. In het kader van dit project zal dit niet verder uitgevoerd worden. Verder is het maken van afspraken met Menzis mislukt. Telkenmale en via diverse kanalen is geprobeerd om een afspraak te maken. Personele mutatie's en het niet reageren vanuit de zorgverzekeraar heeft ertoe geleid dat we blijkbaar van hen geen belangstelling mogen verwachten en geen constructieve bijdrage krijgen. We zijn derhalve gestopt om hier energie in te stoppen. Wel heeft de projectgroep vanuit de eerste lijns fysiotherapie vanuit 2 verschillende hoeken de vraag gekregen of de fysiotherapeutische richtlijn gebruikt kan en mag worden. Hetgeen ook toegezegd is. Verder is er een project in Haaksbergen gestart waarin men onderzoekt of er een multidisciplinaire zorgstraat voor hartfalen gaat komen. Ook hierin gaat men mogelijk de producten die in dit project zijn ontwikkeld gebruiken. De laatste instroom van patiënten was mogelijk tot 31 december 2012. Deze groep traint nog door tot 31 maart. De datum van de eindmeting is dan ook 31 maart 2013.