Mobiele menu

Helping-Heroes | MDT Community Service Experience, Social Challenge, Virtual MDT, Heroes Camp

De MDT-reis

De reguliere MDT-reis is niet zomaar een traject. Met 5 deelprojecten en verschillende doelgroepen pakt dit project het groots aan.

  • Ten eerste is er het deelproject Maatschappelijke oriëntatie en Praktijkmodule. Leerlingen  van vmbo Kader Groep 3 en 4 (14-16 jaar) tijdens school 3 weken lang op ontdekkingstocht. Ze doen bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, leren wat hun talenten zijn en waar ze nog aan kunnen werken. Ook zijn er fun onderdelen zoals een dance workshop of zelf Beats maken en rappen.

De Praktijkmodule is er voor alle mavo-leerlingen en loopt 20 weken (4 uur per week). Ze ontwerpen bijvoorbeeld een groen schoolplein of maken computertutorials voor ouderen. Zo ontwikkelen ze zichzelf terwijl ze anderen helpen.

  • Bij het tweede deelproject, Community Service Experience, gaan 3e en 4e jaars studenten van de faculteit Diergeneeskunde (18-27 jaar) op locatie door het hele land op vakantieparken zwerfkatten steriliseren, vaccineren en verzorgen. Ze kiezen zelf 6 weekenden binnen een periode van 6 maanden en

bepalen zo zelf de lengte van hun MDT, met wie en waar ze samenwerken. Ze onmoeten hierdoor vrijwilligers en assistenten, leren omgaan met mens en dier en helpen het leven van zwerfdieren verbeteren.

  • Bij Train de Trainer, het derde deelproject gaan sportieve jongeren (14-21 jaar) op stage binnen hun eigen vereniging. Ze worden bijvoorbeeld op opgeleid tot sportcoach, gaan met het bestuur op pad, leren wat verenigingswerk inhoudt, werven vrijwilligers en fondsen.

De tijdsinvestering is 4 uur per week, 20 weken lang.  

  • Heroes Camp is het 4e deelproject waar jongeren (14-27 jaar) met verschillende achtergronden en geloofsovertuigingen samen op zomerkamp gaan. Ze leren samenwerken, krijgen meer weerbaarheid en oog voor diversiteit.  en weerbaarheid. Erop uit in de

natuur maar vooral ook in de samenleving. Na het zomerkamp zijn er terugkomweekenden waar de deelnemers helpen bij goede doelen in de buurt. Van soep koken voor daklozen en asielhonden uitlaten tot een concert organiseren.

  • Het laatste deelproject is een Virtual MDT / Social Challenge speciaal voor jongeren (18-27 jaar) met een chronische ziekte. De deelnemers gaan aan de slag met hun talent. Gaan ze voor coaching op het vlak van internet marketing of voor het beheer van de nieuwsbrief van de dierenopvang? Alles kan. De deelnemers helpen elkaar in kleine groepjes. Het project duurt 26 weken (3 uur per week) of zoveel meer als de deelnemer kan/wil.

Betekenis

  • Voor jongeren

De impact op jongeren is groot. Ze vergroten hun wereld en zien met eigen ogen hoe het leven van mensen in een heel andere situatie eruitziet. Door het bezoeken van verschillende plaatsen en het ontmoeten van allerlei soorten mensen heeft het goeddoen een blijvend effect op de jongeren.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving

Het inzetten van hun talenten voor het helpen van anderen is niet alleen belangrijk voor de jongeren maar ook voor die ander. Zij ervaren dat er mensen voor ze klaar staan, dat ze er toe doen en hulp kunnen krijgen. De kleinschalige goede doelen hebben veel aan de ondersteuning door jongeren. Ze doen klusjes die anders blijven liggen en de ontmoetingen met jongeren brengen nieuwe energie en inzichten. Bovendien vergroot de zichtbaarheid van het goede doel.

Doelgroep

•    Jongeren 13-15 jaar: mavo (klas 3 en 4) / VMBO Kader/ TL. 3e klas
•    Studenten (3e/4e jaars) Universiteit Diergeneeskunde
•    Sportende jongeren 14-21 jaar, die iets voor hun club willen doen
•    Jongeren 14-27 jaar met verschillende achtergronden en geloofsovertuigingen
•    Chronisch zieke jongeren 18-27 jaar (ME/CVS en Fybromyalgie)

Regio

Het Gooi en Vechtstreek, Utrecht en Veluwe

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
07430052110003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2022
2023
Projectleider en penvoerder:
drs. ir. M.R. Groenewegen
Verantwoordelijke organisatie:
JenM Group