Mobiele menu

Herzien en omzetten Richtlijnen JGZ Psychosociaal en gedrag

Overgang naar modulaire vormgeving
Om jeugdigen de beste zorg te blijven geven is het belangrijk dat richtlijnen voor de jeugdgezondheidszorg (JGZ) gebaseerd zijn op actuele wetenschappelijke - en praktijkkennis. Veel richtlijnen zijn verouderd of sluiten niet aan bij het (nieuwe) Landelijk Professioneel Kader. JGZ-professionals ervaren daardoor knelpunten in de uitvoering van JGZ-richtlijnen. Een modulaire vormgeving van richtlijnen kan het gebruik ervan vergemakkelijken en tegelijk zorgen voor meer samenhang tussen richtlijnen. Elke module beantwoordt één uitgangsvraag. Modules hebben een vaste, herkenbare indeling in drie lagen: aanbeveling, onderbouwing en verantwoordingsinformatie (Langendam 2021). Per module wordt aangegeven waar verbindingen met andere JGZ-modules liggen, zodat daar in de nieuwe richtlijnendatabase naar gelinkt kan worden.

Richtlijnen herzien
In dit project worden 7 JGZ-richtlijnen omgezet naar een modulaire vorm.  Zes JGZ-richtlijnen worden tevens herzien op basis van actuele literatuur. Het gaat om de richtlijnen Pesten, Psychosociale problemen en Seksuele ontwikkeling die indertijd door TNO en Rutgers ontwikkeld zijn. En de JGZ Richtlijnen ADHD, ASS, Depressie en Angst die door Trimbos ontwikkeld zijn. De richtlijn Angst wordt alleen omgezet in modulaire vorm.

Samenwerken
In het project participeren (vertegenwoordigers van) JGZ-professionals, ouders en jeugdigen, die samen met een richtlijnmethodoloog, ervaren richtlijnontwikkelaars, het Trimbosinstituut, Rutgers en inhoudsdeskundigen (bijv. een hoogleraar sociale vaardigheden en weerbaarheid van de UvA) de nieuwe richtlijnmodules ontwikkelen.

Kenmerken

Projectnummer:
07450022320002
Looptijd: 49%
Looptijd: 49 %
2024
2026
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Renate van Zoonen