Het beheersbaar maken van de effecten van klimaatverandering op allergie: van pollen tot patiënt integraal in beeld
Projectomschrijving
In dit onderzoeksproject hopen de onderzoekers erachter te komen wat de ziektelast van pollen is, rekening houdend met klimaat-gerelateerde factoren. Ook willen zij weten hoe een betrouwbare, ruimtelijke pollenverwachting gemaakt kan worden en hoe polleninformatie het beste aangeboden kan worden aan hooikoortspatiënten. Daarnaast wordt er gekeken welke bomen allergeen zijn en welke niet. Deze informatie is belangrijk voor de vergroening van steden.
Aanleiding
Een kwart van de Nederlandse bevolking heeft gedurende zijn leven last van allergische rhinitis (hooikoorts) en wordt daardoor gehinderd in het dagelijks functioneren. Pollen in de lucht zijn een belangrijke veroorzaker van allergische rhinitis en klimaatverandering heeft invloed op het voorkomen van pollen in de lucht. Het tijdig innemen van medicatie is belangrijk om de symptomen van allergische rhinitis te voorkomen. Hierbij is goede informatievoorziening aan patiënten erg belangrijk. Een cruciaal onderdeel hierin is een betrouwbare pollenverwachting.
Doel
Het doel van dit onderzoek is het beter beheersbaar maken van de effecten van klimaatverandering op allergie door de kennis en tools te ontwikkelen die:
1) pollenconcentraties en gerelateerde ziektelast kunnen analyseren en voorspellen;
2) die handelingsperspectieven bieden om de ziektelast van pollenblootstelling te reduceren bij een veranderd klimaat.
Onderzoeksopzet
Het onderzoek is onderverdeeld in 5 werkpakketten:
- Opstellen van modellen voor karakteristieken van het pollenseizoen
- Opstellen van bio-meteorologische modellen om pollenconcentratie te voorspellen
- Inventarisatie van de ziektelast
- Opstellen van een kompas van klimaatbestendige en allergeenarme bomen
- Informatiebehoefte van patiënten