Het Beweeghuis: zorgnetwerk voor patiënten met beweegklachten in Maastricht-Heuvelland
De toegankelijkheid en betaalbaarheid van de beweegzorg staat onder druk. Als er niet ingegrepen wordt, ontstaat in 2040 een problematische situatie. Dit is onder andere het gevolg van vergrijzing en obesitas. Ieder jaar daalt het aantal burgers dat voldoet aan de norm ‘gezond bewegen’ en ontstaat er zogenaamde beweegarmoede. Dit is voornamelijk het geval bij mensen met een lagere sociaaleconomische positie. Het Beweeghuis is een domeinoverstijgend samenwerkingsverband in Maastricht en omgeving voor patiënten en burgers met beweegklachten.
Doel van het project
In netwerkverband persoonsgerichte adviezen, therapieën en beweegbegeleiding aanreiken, zodat burgers de mogelijkheid hebben om te blijven bewegen, zelfredzaam te zijn en te blijven participeren in de maatschappij.
Aanpak/werkwijze
Interdisciplinair en domeinoverstijgend leren is kenmerkend voor het Beweeghuis. Op operationeel niveau zijn er meerdere keren per jaar domeinoverstijgende scholingsbijeenkomsten tussen alle nulde tot en met derdelijns (zorg)professionals. Er zijn gezamenlijk opgestelde protocollen, zodat men onderling en richting patiënten en burgers dezelfde taal spreekt. Op strategisch en tactisch niveau is er maandelijks domeinoverstijgend overleg over de gezamenlijke roadmap en projectplannen. In samenwerking met de Academische Werkplaats Duurzame Zorg wordt in dit project het lerend vermogen vergroot. Doel is te komen tot gestandaardiseerde dataverzameling, via het CBS. Met behulp van gezondheidsinformatie wordt op wijkniveau gedifferentieerd op subpopulaties. In samenwerking met de Nederlandse Zorgautoriteit en zorgverzekeraars CZ en VGZ verschuiven we de focus van ziekte naar gezondheid met wellicht een eigen betaaltitel.
Samenwerkingspartners
Het Beweeghuis is een domeinoverstijgend samenwerkingsverband dat bestaat uit gemeente Maastricht, huisartsenorganisatie RHZ Heuvelland, Fy’net, Maastricht UMC+, zorggroep eerstelijn ZIO, Maastricht Sport, welzijnsorganisatie Trajekt, zorgverzekeraar VGZ, patiëntenorganisatie Reuma Nederland, Burgerkracht Limburg, Maastricht Vitale Stad en de Universiteit Maastricht.
Verwachte resultaten
Diverse andere regio’s (o.a. Utrecht, Noord-Limburg, West-Brabant, Rotterdam-Zuid) hebben interesse om het Beweeghuis lokaal te implementeren. De opgedane kennis uit dit project is belangrijk om opschaling van het Beweeghuis naar andere regio’s te faciliteren. Door dit project zet het Beweeghuis stappen op gebied van gestandaardiseerde data-verzameling, duurzame bekostiging, governance en samenwerking met burgers. Door het uniformeren en documenteren van deze inzichten, hoeven andere regio’s niet opnieuw het wiel uit te vinden.