Het COFIT-20 project: het stimuleren van lichamelijke activiteit middels online livestream groepslessen voor mensen met een ernstige psychische aandoening tijdens COVID-19
Doel
In de COFIT-20-studie zullen 40 mensen met een psychiatrische aandoening worden onderzocht: 20 mensen doen mee in de sportgroep en 20 in de controlegroep. De sportgroep doet 12 weken lang 2 keer per week via een videoverbinding mee aan fitness of pilates. In kleine groepen krijgen ze van een sportcoach live feedback en bespreken ze voor en na de les hoe ze het sporten hebben ervaren.
Resultaten
In het COFIT-20 programma staat sporten via een live videobelverbinding voor mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid centraal. Het onderzoek toont aan dat mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid het fijn en laagdrempelig vinden om op deze manier te sporten. 55% gaf zelfs aan dat ze zich minder eenzaam voelden. Daarnaast zagen we dat de lichamelijke en de mentale kwaliteit van leven van de deelnemers verbeterde.
Deze bevindingen zijn erg belangrijk. De coronapandemie heeft namelijk een negatief effect op de mentale en lichamelijke gezondheid van mensen, en dit treft mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid nog meer. Het COFIT-20 programma zou mogelijk deze negatieve gevolgen kunnen verminderen.
Verslagen
Eindverslag
In het COFIT-20 programma staat sporten via een live videobelverbinding voor mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid centraal. Het onderzoek toont aan dat mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid het fijn en laagdrempelig vinden om op deze manier te sporten. 55% gaf zelfs aan dat ze zich minder eenzaam voelden. Daarnaast zagen we dat de lichamelijke en de mentale kwaliteit van leven van de deelnemers verbeterde. Deze bevindingen zijn erg belangrijk. De coronapandemie heeft namelijk een negatief effect op de mentale en lichamelijke gezondheid van mensen, en dit treft mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid nog meer. Het COFIT-20 programma zou mogelijk deze negatieve gevolgen kunnen verminderen.