Mobiele menu

Het effect van Werk als beste Zorg op duurzame arbeidsparticipatie en gezondheid van uitkeringsgerechtigden met psychische problemen

Doel

Een passende baan is belangrijk voor mensen met psychische problematiek die willen participeren in de maatschappij. Werk kan bijdragen aan herstel van psychische problemen. In de Drechtsteden is er sinds oktober 2017 een interdisciplinaire samenwerking van de Sociale Dienst Drechtsteden, het UWV en Randstad (samen Baanbrekend Drechtsteden) met de GGZ organisatie Yulius. Cliënten met langdurige psychische problemen of beperkingen, die in behandeling zijn voor hun klachten bij Yulius en gemotiveerd zijn om te werken, komen in aanmerking voor Werk als beste Zorg. Bij Werk als beste Zorg staat actieve matching van cliënt en werkgever centraal, waarbij werk- en zorg-gerelateerde activiteiten in onderlinge samenhang worden ingezet.

Aanpak/werkwijze

Het doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in de toegevoegde waarde van Werk als beste Zorg in het bevorderen van duurzame arbeidsparticipatie en verbetering van de gezondheid bij cliënten met langdurige psychische problematiek.

Samenwerkingspartners

Gemeente Alblasserdam, Gemeente Dordrecht, Gemeente Hardinxveld-Giessendam, Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht, Gemeente Papendrecht, Gemeente Sliedrecht, Gemeente Zwijndrecht, Erasmus MC, Yulius, Sociale Dienst Drechtsteden, Ondernemers- en Werkgeversnetwerk De Normaalste Zaak en Baanbrekend Drechtsteden.

Resultaten

Met het onderzoek wordt kennis verkregen over de implementatievoorwaarden van Werk als beste Zorg voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en psychische problemen. Inzicht wordt verkregen in de bevorderende en belemmerende factoren voor het implementeren van Werk als beste Zorg.

Kenmerken

Projectnummer:
535001008
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2022
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. M. Schuring
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus MC