Mobiele menu

Het gebruik van artificiële intelligentie bij levenseinde beslissingen in de neonatologie

Soms is de overlevingskans van een ernstig zieke pasgeboren baby zo klein, of is de toekomstverwachting zo somber, dat een belastende Intensive Care (IC) behandeling niet meer in het belang van het kind is en beslissingen over het levenseinde genomen moeten worden. Deze moreel beladen beslissing tussen doorbehandelen of palliatieve zorg wordt vaak na uitvoerig overleg met ouders en zorgprofessionals genomen. Het is echter niet altijd duidelijk welke factoren in die beslissing meewegen, hetgeen ‘samen beslissen’ bemoeilijkt. 

Doel 

Wij willen onderzoeken of en hoe Behavioural Artificial Intelligence Technology (BAIT) ouders en zorgverleners kan helpen bij het nemen van levenseinde beslissingen voor ernstig zieke pasgeborenen. Met behulp van BAIT ontwikkelen we een digitale beslishulp die ingezet kan worden bij het gesprek met ouders over de te maken keuze. Daarnaast onderzoeken we ook juridische en ethische aspecten ervan. 

Aanpak/werkwijze

BAIT geeft inzicht in welke factoren belangrijk zijn bij beslissingen over het levenseinde en de start van palliatieve zorg bij zieke pasgeborenen. Welke factoren dit kunnen zijn wordt door een Delphi-procedure bepaald door de projectgroep en nadien getoetst in een keuze experiment waarbij we aan artsen vragen een levenseinde beslissing te nemen in een reeks fictieve casus. Met de uitkomsten kan een digitale beslishulp gebouwd worden, die aangeeft hoe en waarom anderen in eenzelfde situatie zouden kiezen. We evalueren gelijktijdig de ethisch-juridische aspecten.

Samenwerkingspartners 

De projectgroep die bestaat uit neonatologen van de Neonatale Intensive Care Units (NICUs) in Nederland, werkt samen met Councyl BV. Dit is een TU Delft spin-off bedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen van BAIT modellen. De actieve deelname van de patiëntenvereniging Care4Neo zorgt ervoor dat de ontwikkeling van de BAIT methode goed bij ervaringsdeskundige ouders en ex-patiënten aansluit. 

Verwachte resultaten 

De verwachting is dat er na 3 jaar een geaccepteerde en gevalideerde digitale beslishulp is ontwikkeld, die ook ethisch en juridisch getoetst is. De digitale beslishulp is dan na certificatie klaar zijn voor implementatie in de praktijk. De impact van deze digitale beslishulp is dat er op een transparantere wijze in een evenwichtig gesprek tussen ouders en zorgprofessionals beslissingen genomen worden over het wel of niet inzetten van een palliatief traject voor een ernstig zieke pasgeborene.

ZonMw en kinderpalliatieve zorg

Voor kinderen die ongeneeslijk ziek zijn en hun ouders is het belangrijk dat zij een goede kwaliteit van leven hebben en zorg ontvangen die aansluit op hun wensen en behoeften. We financieren vanuit ons programma Palliantie onderzoek naar meer kennis bij zorgverleners en hulpverleners over hoe, waar en wanneer zij kinderpalliatieve zorg horen te geven.  Lees meer over ons onderwerp kinderpalliatieve zorg.

Kenmerken

Projectnummer:
10200012420032
Looptijd: 0%
Looptijd: 0 %
2025
2028
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. EMW Kooi MD PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Groningen