Mobiele menu

Het positieve effect van e-Cooking® op topsporters; vertalen van onderzoeksresultaten in opschaling en vermarkting

Projectomschrijving

De innovatie van IXL is e-Cooking®; een nieuwe keukentechniek. Er wordt gebruik gemaakt van kort pulserende elektrische velden die invloed hebben op celwanden en die daarnaast zorgen voor een homogene en milde verhitting, die ontstaat in het product en in de bouillon (of saus). Dit is uniek! Vlees- en visgerechten, en ook groentes, kunnen nu met behulp van e-Cooking® worden bereid op lage temperatuur (50 - 95°C) en zeer snel (enkele minuten), waardoor de eiwitten en andere voedingsstoffen zo min mogelijk worden beschadigd en daardoor optimaal benut kunnen worden. Het Sportinnovator Centrum Papendal biedt ideale mogelijkheden om e-Cooking® gerechten in de praktijkomgeving te ontwikkelen en te testen bij (top-)sporters. Zij hebben grote behoefte aan goede voeding op het juiste moment. Door terugkoppeling van de bevindingen kunnen resultaten worden verzameld en verwerkt. Doel is om de innovatie e-Cooking® op korte termijn (1-2 jaar) inzetbaar te maken in restaurants, zorg en horeca.

Verslagen


Eindverslag

De innovatie van IXL is e-Cooking®, een echt nieuwe keukentechniek. Er wordt gebruik gemaakt van kort pulserende elektrische velden die invloed hebben op de celwanden en die daarnaast zorgen voor een homogene en milde verhitting, die ontstaat in het product en in de bouillon (of saus). Dit is uniek!
Samen met Sportinnovator Centrum Papendal zijn gerechten in de praktijkomgeving ontwikkeld. Er zijn meer dan 100 producten bereid met de e-Cooker® en uitgeserveerd aan (top-)sporters. Er zijn meer dan 10 unieke sauzen ontwikkeld en meer dan 10 speciale lunchgerechten en meer dan 5 dinergerechten.
De bevindingen zijn teruggekoppeld en de resultaten zijn verzameld en verwerkt.
Conclusie is dat de producten bereid met de e-Cooker® positief werden beoordeeld door de sporters. De e-Cooker® kan als alternatief of toevoeging worden gebruikt als bereidingsmethode. Mede door de snelheid wordt bereiding van individuele maaltijden op individuele momenten gemakkelijk realiseerbaar met een efficiënte ‘mise en place.'
Het doel om de innovatie e-Cooking® op korte termijn (1- 2 jaar) inzetbaar te maken in restaurants, zorg en horeca is mede door dit project een stap dichterbij gekomen.

Samenvatting van de aanvraag

(Top-)sporters hebben een bijzondere behoefte aan goede voeding op het juiste moment van de dag bij trainingen en wedstrijden in binnenland en buitenland. Dit draagt bij aan een goed herstel van inspanning en het leveren van prestaties. Eiwitbronnen spelen hierin een belangrijke rol, samen met voldoende inname van groentes. Ook de gedoseerde inname van vetten en zout verdienen aandacht. De innovatie e-Cooker® is een nieuwe keukentechniek voor de snelle, homogene en gezonde bereiding en garing van levensmiddelen. Vlees- en visgerechten (en ook groentes) kunnen nu voor sporters worden bereid op lage temperatuur (50 tot 95 °C) en zeer snel ("on demand cooking") waardoor de eiwitten en andere voedingsstoffen zo min mogelijk worden beschadigd. Door geen gebruik te hoeven maken van hoge temperaturen (150 tot 220 °C) ontstaan er ook geen nadelige Maillard-reactie producten en wordt het energieverbruik sterk gereduceerd t.o.v. huidige bereidingsmethoden (50% besparing). Bij e-Cooking wordt geen gebruik gemaakt van bak-en braadvetten en van minder zout. Het Sportinnovator Centrum Papendal biedt ideale mogelijkheden om e-Cooking gerechten in de praktijkomgeving te ontwikkelen en te testen bij sporters. Het onderwerp "voeding en sport"is een hoofdthema binnen Sportcentrum Papendal. Binnen dit projectidee worden ontwikkelde gerechten onder begeleiding van de chef-kok Erik te Velthuis (en zijn keukenploeg) uitgeserveerd aan sporters, speciale panels en experts. Door directe, spontane terugkoppeling van de bevindingen en/of feedback met behulp van beoordelingsformulieren of andere onderzoeksmethoden, kunnen resultaten worden verzameld en verwerkt. De innovatie e-Cooking is op korte termijn (1 tot 2 jaar) inzetbaar in restaurants, horeca, cateraars, ziekenhuissector en/of verzorgingssector. Naar verwachting op langere termijn (3 tot 5 jaar) kan ook bij de consumenten thuis de e-Cooker een plaats krijgen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
538001024
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Ing. J.T.M. Roelofs
Verantwoordelijke organisatie:
IXL Netherlands B.V.