Het Rijnboogproject Arnhem. De handen inéén en tweede lijn
Zorgstandaard impuls voor samenwerking eerste en tweede lijn
Sinds 2001 kent het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem een multidisciplinaire vasculaire polikliniek. Aanleiding voor de oprichting was het ontbreken van een vaste behandelstructuur voor patiënten met slagaderverkalking. Patiënten kregen te maken met vele specialisten. De polikliniek staat aan de basis van een reeks van verbeteringen in de zorg voor patiënten met (een hoog risico op) hart- en vaatziekten. In 2007 zocht de polikliniek samenwerking met de eerste lijn in het Rijnboogproject. De in 2008 verschenen zorgstandaard Vasculair risicomanagement moet de samenwerking een nieuwe impuls geven. Doelgroep van het Rijnboogproject zijn patiënten met (een hoog risico op) hart- en vaatziekten.
Doelstelling
Het Rijnboogproject leidt zowel medisch als verpleegkundig tot samenwerking tussen de eerste en tweede lijn. De zorgstandaard Vasculair Risicomanagement, die gebruik maakt van het Chronic Care Model, wordt stapsgewijs geïmplementeerd en geëvalueerd om de vasculaire zorg te verbeteren.
Verslagen
Eindverslag
Het Rijnboogproject in Arnhem behelst een samenwerking tussen de vasculaire polikliniek van het Rijnstate ziekenhuis en een 9-tal huisartspraktijken (met 17 deelnemende huisartsen en 18 praktijkondersteuners). De doelstelling van het project is de verbetering van de samenwerking tussen 1ste en 2de lijn en daarmee verbetering van de kwaliteit van zorg op basis van de Zorgstandaard Vasculair Risicomanagement.
Door het leveren en samenwerken middels ketenzorg is de cardiovasculaire zorg verbeterd. Dit is gerealiseerd door:
- het geven van gezamenlijke scholingen ten behoeve van de inhoud van de cardiovasculaire zorg
- verwijs- en terugverwijscriteria
- duidelijke positionering van de centrale zorgverlener
- opzetten van een laagdrempelig contact middels consultatie e mail voor de POH en in een later stadium de toepassing van de keten informatie systemen (KIS).
Het Rijnboogproject in Arnhem is gestart op 1 april 2009 en behelst een samenwerking tussen de vasculaire polikliniek van Alysis Zorggroep (Ziekenhuis Rijnstate) en een 9-tal huisartspraktijken (met 17 deelnemende huisartsen en 13 praktijkondersteuners) in de regio. De doelstelling van het project is de verbetering van de samenwerking tussen 1ste en 2de lijn en daarmee de verbetering van de kwaliteit van zorg op basis van de Zorgstandaard Vasculair Risicomanagement.
Het jaar 2009 stond in het teken van het 'startklaar maken' van de praktijken: werven, bezoeken, intentieverklaringen doen tekenen, informatieavonden en scholing voor huisartsen en POH'ers. In 2010 werken de praktijken allemaal met een verbeterde selectie van hoogrisico patiënten en er vindt een nulmeting plaats t.b.v. het evaluatieonderzoek. De e-mail consultatie tussen praktijken en vasculaire poli loopt en er wordt overlegd met de zorgverzekeraar over functionele bekostiging (zie verder bij resultaten).