Mobiele menu

Het voortgezet onderwijs rookvrij. Onderzoek naar de implementatie van rookvrije schoolterreinen op het voortgezet onderwijs

Dit onderzoek naar rookvrije schoolterreinen in Nederland, toont aan dat het invoeren van een rookvrij schoolterrein haalbaar is, maar dat er belemmerende en bevorderde factoren zijn waar scholen rekening mee dienen te houden, zoals het nemen van voldoende voorbereidingstijd, het betrekken van en goed communiceren met belangrijke stakeholders, en het realiseren van de handhaving. Hoewel het onderzoek niet aantoont dat een rookvrij schoolterrein kan beschermen tegen het beginnen met roken, beschermt een rookvrij schoolterrein in ieder geval tegen de blootstelling van jongeren aan rook van derden. Scholen kunnen bijdragen aan het creëren van niet-roken als de norm, door roken nergens meer te faciliteren (niet in gebouwen, niet op het terrein, maar ook niet (net) buiten het terrein), en geen uitzonderingen te maken (voor zowel het rokende personeel als alternatieve tabaksproducten). Deze maatregelen zijn noodzakelijk om uiteindelijk tot een rookvrije generatie te komen.

Verslagen


Eindverslag

Dit is het eerste onderzoek in Nederland naar rookvrije schoolterreinen op middelbare scholen. Dit onderzoek toont aan dat het invoeren van een rookvrij schoolterrein haalbaar is, maar dat er belemmerende en bevorderde factoren zijn waar scholen rekening mee dienen te houden, zoals het nemen van voldoende voorbereidingstijd, het betrekken van en goed communiceren met belangrijke stakeholders, en het realiseren van de handhaving. Hoewel het onderzoek niet aantoont dat een rookvrij schoolterrein kan beschermen tegen het beginnen met roken, beschermt een rookvrij schoolterrein in ieder geval tegen de blootstelling van jongeren aan rook van derden. Scholen kunnen bijdragen aan het creëren van niet-roken als de norm, door roken nergens meer te faciliteren (niet in gebouwen, niet op het terrein, maar ook niet (net) buiten het terrein), en geen uitzonderingen te maken (voor zowel het rokende personeel als alternatieve tabaksproducten). Deze maatregelen zijn noodzakelijk om uiteindelijk tot een rookvrije generatie te komen.

Dit onderzoek richt zich op de preventie van roken onder jongeren door middel van het invoeren van rookvrije schoolterreinen in het voortgezet onderwijs. Veel jongeren beginnen namelijk met roken op de middelbare school en bij veel scholen is een rookvrij schoolterrein (nog) niet vanzelfsprekend (47%). Dit onderzoek richt zich specifiek op het onderzoeken van de adoptie-, implementatie- en continueringsfase van rookvrije schoolterreinen op scholen in het voortgezet ondewijs. Tevens zal een effectevaluatie plaatsvinden.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
200100003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2013
2018
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. J.J.P. Mathijssen MSc
Verantwoordelijke organisatie:
Universiteit van Tilburg