Mobiele menu

Heterogeen stamcelmengsel SVF leidt tot ernstige inflammatoire reactie na injectie in de tussenwervelschijf in een geit model van milde degeneratie

Projectomschrijving

2014 Ronde Kennisinfrastructuur (publiceren van negatieve of neutrale dierexperimentele data): Degeneratie van de tussenwervelschijf is een oorzaak van lage rugpijn, een veelvoorkomende, invaliderende en kostbare aandoening in onze samenleving. Stamcellen worden beschouwd als een veelbelovend en potentieel krachtig middel om degeneratie te behandelen. Wij testten een stamcelmengsel als therapie voor gedegenereerde tussenwervelschijven in de geit, en vonden een ernstige ontstekingsreactie en afbraak van het omliggende weefsel. Omdat de exacte oorzaak in vervolgstudies niet geheel duidelijk is geworden, werd tot nu toe afgezien van publicatie. Echter, vanwege de aanhoudende populariteit van injecties met stamcellen, ook in de tussenwervelschijf van patiënten in onderzoeksverband, hechten wij belang aan het alsnog publiceren van deze data. Met het publiceren van onze resultaten willen wij een waarschuwing afgeven, opdat men zich bewust wordt van mogelijke risico's op negatieve bijwerkingen na injectie van vers geïsoleerde vetstamcellen in de tussenwervelschijven van mens of dier.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Degeneratie van de tussenwervelschijf is een oorzaak van lage rugpijn, een veelvoorkomende, invaliderende en kostbare aandoening in onze samenleving. Stamcellen worden beschouwd als een veelbelovend en potentieel krachtig middel om degeneratie te behandelen. Wij testten een stamcelmengsel als therapie voor gedegenereerde tussenwervelschijven in de geit, en vonden een ernstige ontstekingsreactie en afbraak van het omliggende weefsel. Omdat de exacte oorzaak in vervolgstudies niet geheel duidelijk is geworden, werd tot nu toe afgezien van publicatie. Echter, vanwege de aanhoudende populariteit van injecties met stamcellen, ook in de tussenwervelschijf van patiënten in onderzoeksverband, hechten wij belang aan het alsnog publiceren van deze data. Met het publiceren van onze resultaten willen wij een waarschuwing afgeven, opdat men zich bewust wordt van mogelijke risico's op negatieve bijwerkingen na injectie van vers geïsoleerde vetstamcellen in de tussenwervelschijven van mens of dier.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
114024022
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. M.N. Helder
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC - locatie VUmc