Mobiele menu

HiStory-Sharing stories of your heritage

Projectomschrijving

HiStory: verbindt generaties via de verhalen van ouderen

Veel ouderen kijken terug op een rijk leven en hebben interessante verhalen te delen. Bijvoorbeeld over plekken waar zij hebben gewoond. Of hoe zij belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis hebben beleefd. Kan het concept 'storytelling' gebruikt worden om de sociale inclusie van ouderen te verbeteren?

Hoe het werkt

De geschiedenis wordt doorgaans onderwezen door leraren, in musea of via boeken of documentaires. HiStory maakt geschiedenis tot iets van ons samen. Het project ontwikkelt een systeem dat ouderen helpt hun verhaal te vertellen, te delen en met anderen in contact te komen op basis van een gezamenlijke ervaring. Het systeem bestaat uit verschillende ‘bouwblokken’: verhalen vastleggen, delen, bewerken, ervaren en verbinden. HiStory verbindt generaties door het vastleggen, delen en ervaren van persoonlijke herinneringen te stimuleren.

Wat het heeft opgeleverd

HiStory resulteerde in een uitgebreide hybride dienst voor sociale-, zorg- en culturele organisaties. Deze organisaties kunnen met HiStory hun eigen vertelproject voor ouderen organiseren, waarin zij verhalen vertellen, opnemen en delen. Die verhalen kunnen gebruikt worden om sociale inclusie te bevorderen en eenzaamheid te bestrijden. Voor de HiStory-methode zijn allerlei materialen en voorbeeldstructuren beschikbaar. Deze zijn te vinden op de website van het project: hi-story.eu

Voor wie

Voor ouderen die hun verhalen willen delen met anderen. En voor mensen die daarin geïnteresseerd zijn.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Het project HiStory gaat het concept 'story-telling' gebruiken om de sociale inclusie van ouderen te verbeteren. Ouderen hebben vaak veel verhalen, over hun jeugd, hoe het leven vroeger was en de plekken waar ze zij opgegroeid en gewerkt hebben. Praten over het leven met anderen helpt om de identiteit te bevestigen en te verbinden met anderen. Het draagt bij aan succesvol ouder worden. Het vertellen van een (levens)verhaal helpt niet alleen ouderen en hun naasten. De verhalen kunnen ook waarde hebben voor anderen die van authentieke verhalen houden met een rijke persoonlijke ervaring. Het HiStory project ziet verschillende potentiële doelgroepen die geïnteresseerd zijn in het consumeren van verhalen van ouderen. Leerlingen in een geschiedenisles, toeristen die door een oude stad wandelen en bezoekers van een museum. History ondersteunt het verzamelen van persoonlijke verhalen om deze (desgewenst) te verbinden aan de geschiedenis en het cultureel erfgoed. Op deze manier draagt HiStory bij aan een participatieve democratie en het vastleggen van ons erfgoed. Ouderen worden betrokken bij hun gemeenschap vanuit hun ervaring en kennis en 'empowered' om zich te verbinden met de gemeenschap. Het project zal een systeem ontwikkelen dat ouderen helpt hun verhaal te vertellen, te delen en met anderen in contact te komen op basis van een gezamenlijke ervaring. Het systeem bestaat uit verschillende bouwblokken: • Verhalen vastleggen • Verhalen delen • Verhalen bewerken • Verhalen consumeren • Verbinden door verhalen. Het partnerschap brengt partners samen met ervaring in de gehele keten van ouderen, tot gemeenten, musea, scholen en onderzoekers en ontwikkelaars.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
735180007
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2023
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
C. Buitenkamp
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Nationaal Ouderenfonds