Mobiele menu

HOME services aDvancing the sOcial inTeractiOn of eLDerly people (HOMEdotOLD)

HOMEdotOLD: maakt ICT-gebruik gemakkelijk voor ouderen

Veel ouderen hebben moeite met sociale media, terwijl deze voorzieningen eenzaamheid kunnen verminderen. Vaak is computerervaring noodzakelijk en computerprogramma’s zijn niet altijd even gebruiksvriendelijk. Zeker niet als je er niet mee bent opgegroeid. Sociale mediagebruik via een tv-toestel met een gewone afstandsbediening, is dan een uitkomst.

Hoe het werkt

HOMEdotOLD heeft aanvullende diensten voor televisietoestellen ontwikkeld. Ouderen kunnen met de vertrouwde afstandsbediening op hun tv gebruik maken van de interactiviteit van sociale media. Bijvoorbeeld beeldbellen met familie en vrienden of op de persoon toegespitste informatie ontvangen. Of een slimme agenda waar gemachtigde personen in kunnen kijken en schrijven. De applicaties hebben een makkelijke interface die uitgebreid is getest met oudere gebruikers. De beeldbelapplicatie en de ‘pointer afstandsbediening’ zijn daadwerkelijk op de markt gebracht als opties voor de Philips Smart TV.

Wat het oplevert

Een tv en afstandsbediening hebben ouderen al en schrikt daarom niet af. Gepersonaliseerde en intuïtieve toepassingen op een gewone tv verbeteren de maatschappelijke betrokkenheid en zorgen voor meer sociale contacten. De kwaliteit van leven én de levensvreugde van ouderen verbeteren daardoor. Ook worden afstanden met naasten en andere vertrouwde personen makkelijker overbrugd. Technologie maakt het mogelijk preventieve zorg en ondersteuning in de eigen omgeving te bieden. Zo kunnen ook ouderen zonder computerervaring de voordelen van moderne ICT ervaren.

Voor wie

Voor thuiswonende ouderen die zich eenzaam voelen, maar moeite hebben om via sociale media te communiceren. En voor mantelzorgers die ook op afstand contact willen onderhouden.

Verslagen


Eindverslag

Het HOMEdotOLD project streeft ernaar een TV te leveren met kost-effectieve diensten. Deze worden geleverd op een gepersonaliseerde en een intuïtieve manier die de sociale interactie van ouderen verbeterd. Het doel is om de kwaliteit en levensvreugde in huis te bevorderen, afstanden te overbruggen en vrijwilligerswerk aan te moedigen en te activeren zodat ze minder geïsoleerd en eenzaam zijn.

Het doel is de kwaliteit van leven te verbeteren door het verminderen van eenzaamheid van ouderen door op een gemakkelijke manier enkele diensten toe te voegen aan de Philips NetTV:
Beeldbellen met familie, vrienden of kleinkinderen, samen koffie drinken via het beeldscherm, of zelfs samen eten. Foto’s bekijken, op eigen verzoek oproepen krijgen voor vrijwilligerswerk, op de persoon toegespitste informatie ontvangen (op eigen verzoek via een profiel).
Een slimme agenda waar gewenste personen in kunnen kijken/schrijven en waarin afspraken automatisch op de agenda van de oudere en zijn of haar contacten wordt afgestemd

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
320200001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2012
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
K. Tuinenbreijer
Verantwoordelijke organisatie:
TP Vision Netherlands

Slimme ICT-oplossingen voor ouderen

Lees meer over dit project in de brochure 'De Kweekvijver van AAL: samen ICT-oplossingen voor ouderen ontwikkelen en vermarkten' (pagina 38-39).