Mobiele menu

How do adolescents and their parents decide on meningococcal ACWY vaccination: lessons to learn for communication and organisation of a vaccination programme

In 2018 en 2019 was er een inhaalcampagne voor de menACWY-vaccinatie voor tieners. Wij hebben onderzocht waarom ouders en tieners besloten wel of niet te vaccineren.

Tieners die het rijksvaccinatieprogramma volgen, hebben vaak ook de menACWY-vaccinatie gehaald. Hun ouders staan meestal al positief tegenover vaccineren. Dit zal van invloed zijn geweest op het besluit om de menACWY-vaccinatie te halen.

De meeste ouders bespreken de vaccinatie met hun kind. Hun mening daarover is veelal bepalend voor het besluit dat hun kind neemt. Tieners en ouders maken vergelijkbare afwegingen en hebben vergelijkbare redenen om wel of niet te vaccineren. Al weegt bij tieners ook de angst voor de prik mee.

De ouders van kinderen die zich hebben laten vaccineren geven meestal aan dat zij hier tevoren snel en niet uitvoerig over nagedacht hebben. Ze vinden dat ze voldoende informatie hadden om een keuze te maken. De ouders van kinderen die zich niet hebben laten vaccineren geven aan dat zij juist lang en uitvoerig nagedacht hebben alvorens een keuze te maken.

Producten

Titel: Household decision-making for the MenACWY vaccination: How parents and adolescents deal with an adolescent vaccination decision
Auteur: C. Oostdijk K. Van Zoonen W.L.H. Ruijs L. Mollema
Magazine: Vaccine

Verslagen


Eindverslag

Van 2015 tot 2018 was er een stijging van het aantal patiënten met meningokokkenziekte (serogroep W) in Nederland. In die periode was er ieder jaar een stijging in aantal patiënten met dit type meningokokkenziekte. Het hoogste aantal gevallen per jaar was in 2018 toen er 103 patiënten waren. Tussen 2015 en 2018 zijn er 40 patiënten overleden aan meningokokkenziekte (W). Het percentage van overlijden was het hoogst onder 14-24-jarigen patiënten.

Vanwege deze toename is in 2018 voor kinderen tot 14 maanden de menC-vaccinatie vervangen door de menACWY-vaccinatie. Tevens is in 2018 een inhaalcampagne gestart onder tieners. Tieners geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 kregen in het najaar van 2018 de menACWY-vaccinatie aangeboden. Dit is in 2019 verder uitgebreid toen alle tieners geboren tussen 2001 en 2005 deze vaccinatie is aangeboden.

Het doel van dit onderzoek was om inzicht te krijgen in het besluitvormingsproces van ouders en tieners die zijn benaderd tijdens de inhaalcampagne voor de menACWY-vaccinatie. Er is gekeken naar de behoeftes, afwegingen en invloeden met het doel om verschillen en overeenkomsten in kaart te brengen tussen ouders en tieners en tussen mensen die wel en mensen die niet voor de vaccinatie hebben gekozen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
522006001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M.Sc. L. Kamp
Verantwoordelijke organisatie:
RIVM