Mobiele menu

Huisartsenpraktijk Van der Poel: gebruik van gevalideerde vragenlijsten

In onze praktijk hebben we veel te maken met mensen met chronische gezondheidsklachten. Als innovatieve praktijk in Rotterdam zetten we groot in op het bevorderen van gezondheid, o.a. door het door ons bedachte looprecept. We maken sinds enige tijd voor COPD gebruik van gevalideerde meetinstrumenten (klinimetrie) en e-health zoals een saturatiemeter. Als onderdeel van een integrale aanpak waarbij we onze patiënten o.a. meer willen leren over hun aandoening is het monitoren van lichamelijke activiteit, de gezondheidstoestand en medicatiegebruik van groot belang. Met deze voucher willen we kennis krijgen hoe we klinimetrie opschalen naar categorieën patiënten die we niet in een zorgpad behandelen. Verder willen we kennis krijgen hoe we deze informatie kunnen combineren met andere parameters en op welke manier we e-health oplossingen die nodig zijn voor een gezondheidscheck eenvoudig in kunnen zetten in onze praktijk zonder daar enorme hoeveelheden van aan te hoeven schaffen.

Verslagen


Eindverslag

In onze praktijk hebben we veel te maken met mensen met chronische gezondheidsklachten. Als innovatieve praktijk in Rotterdam zetten we groot in op het bevorderen van gezondheid, o.a. door het door ons bedachte looprecept. (looprecept.nl) We maken sinds enige tijd voor een aantal klachten zoals COPD gebruik van gevalideerde meetinstrumenten (klinimetrie) en e-health apparaten zoals een saturatiemeter en een bloeddrukmeter. Als onderdeel van een integrale aanpak waarbij we onze patiënten o.a. meer willen leren over, is het monitoren van de kwaliteit van leven, lichamelijke activiteit, de gezondheidstoestand en medicatiegebruik van groot belang. Hiervoor zijn verschillende gevalideerde meetinstrumenten beschikbaar echter de uitvraag daarvan is zeer tijdrovend. Daarnaast zijn de zorgpaden ondersteund met een Keteninformatiesysteem die we er nu voor gebruiken vaak te omvangrijk of arbeidsintensief voor de categorie patiënten die nog ‘te goed’ is voor deze zwaardere vorm van zorgondersteuning.
Met deze subsidie willen we kennis krijgen hoe we het gebruik van gevalideerde vragenlijsten op afstand kunnen opschalen naar categorieën patiënten die we niet in een zorgpad behandelen. Verder willen we kennis krijgen hoe we deze informatie kunnen combineren met andere parameters die we verzamelen en op welke manier we e-health oplossingen die nodig zijn voor een gezondheidscheck zoals een bloeddrukmeter, slimme weegschaal, ECG en saturatiemeter eenvoudig in kunnen zetten in onze praktijk zonder daar enorme hoeveelheden van aan te hoeven schaffen. De lessen die we hieruit trekken willen we vanuit onze voorbeeldrol als innovatieve praktijk delen met onze collega’s in de wijk.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
838002682
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M. van der Poel
Verantwoordelijke organisatie:
Huisartsenpraktijk Van der Poelz