Mobiele menu

i-DETECT: Gepersonaliseerde monitoring en vroegdetectie van terugval bij affectieve stoornissen

Angst, depressie, obsessief-compulsieve en post-traumatische stressklachten komen veel en vaak samen voor. Deze klachten kunnen meestal goed behandeld worden, maar helaas keren ze na behandeling vaak terug. Dit heeft een grote impact op het dagelijks leven van mensen. Het is belangrijk om terugval vroeg te herkennen zodat hulp kan worden ingezet vóórdat klachten verergeren. Op dit moment kunnen we nog moeilijk voorspellen wie er risico loopt om opnieuw klachten te ontwikkelen en wanneer iemand risico loopt.

Doel

Geen mens is hetzelfde, dus ook de signalen die op terugkeer van klachten kunnen wijzen verschillen per persoon. Het doel van dit onderzoek is daarom het valideren van i-DETECT: een gepersonaliseerd smartphone-dagboek om persoonlijke waarschuwingssignalen die op een dreigende terugkeer van klachten wijzen vroegtijdig te detecteren bij mensen die een behandeling voor affectieve stoornissen hebben afgerond.

Aanpak/Werkwijze

Het i-DETECT smartphone-dagboek wordt aan het eind van de behandeling aangeboden en bevat vragen over persoonlijke risicofactoren. Deze vragen stelt de patiënt op samen met diens behandelaar.

In Deel I van het onderzoek zullen in samenwerking met patiëntenorganisaties en sociale partners verschillende focusgroepen worden georganiseerd om kritisch mee te denken over de gebruiksvriendelijkheid en acceptatie van i-DETECT in het dagelijks leven. Om diversiteit en inclusiviteit te waarborgen, wordt hierbij wordt ook aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid voor personen met laaggeletterdheid of lage digitale vaardigheden. Deel II betreft dataverzameling voor de validatie van i-DETECT in samenwerking met de betrokken ggz-instellingen.

Samenwerkingspartners

Het onderzoeksteam, met als projectleider Nessa Ikani (Tilburg Universiteit), bestaat uit nationale en internationale onderzoekers van verschillende wetenschapsvelden en ervaringsdeskundigen die werkzaam zijn binnen de geestelijke gezondheidszorg en/of kennis hebben op het gebied van gezondheidsverschillen. Binnen het onderzoek wordt daarnaast nauw samengewerkt met verschillende ggz-instellingen (Pro Persona, HSK, Radboudumc, GGZ Oost-Brabant, GGZ Drenthe en Mondriaan GGZ), sociale partners (Trimbos Instituut en Pharos) en patiëntenorganisaties (ADF-stichting) in Nederland.

Deze unieke samenwerking met eindgebruikers, ervaringsdeskundigen, klinische behandelaren, implementatiespecialisten en onderzoekers is de sleutel tot gepersonaliseerde vroegdetectie van de terugkeer van angst, depressie, obsessief-compulsieve en post-traumatische stressklachten.

Verwachte resultaten

De verwachte resultaten van dit onderzoek hebben een directe impact op de geestelijke gezondheidszorg door het verbeteren van de vroegdetectie van een dreigende terugval voor mensen die een behandeling voor angst, depressie, obsessief-compulsieve of post-traumatische stressklachten hebben afgerond. Mensen met terugkerende klachten komen vaak pas opnieuw in beeld wanneer klachten al ver zijn gevorderd. Dit vermindert kwaliteit van leven en gaat gepaard met een groter risico op een chronisch klachtenbeloop. Persoonlijke vroegdetectie van een dreigende terugval biedt de mogelijkheid om tijdig preventieve interventies in te zetten. Hiermee kan ernstiger leed worden voorkomen.

Kenmerken

Projectnummer:
06360312210057
Looptijd: 17%
Looptijd: 17 %
2023
2028
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Nessa Ikani
Verantwoordelijke organisatie:
Tilburg University