I-JGZ: ICT-platform van geïntegreerde evidence-based eHealthmodules voor gelijkwaardige samenwerking tussen JGZ-professionals en ouders ten behoeve van de ontwikkeling van het kind
Hoe kan je data beter uitwisselbaar maken om gezamenlijke besluitvorming te creeren?
De transformatie in het jeugddomein vraagt meer eigen verantwoordelijkheid van gezinnen bij de ontwikkeling van het kind en daarmee meer preventief en vraag-gestuurd werken door jeugdprofessionals. Digitale innovaties (o.a. sites, apps, gesprekstools, DD JGZ) hebben aangetoond bij te dragen aan de hulpverlening, gezamenlijke besluitvorming en de empowerment van het gezin. Echter, daarbij gelden drie knelpunten: 1) digitale innovaties zijn erg versnipperd en data is niet uitwisselbaar; 2) zij worden vaak als gebruikersonvriendelijk ervaren, door gebrek aan personalisatie; 3) zij gaan voorbij aan werkprocessen. Dit gaat ten koste van (kosten-)effectief gebruik.
Breed inzetbare ICT-oplossing
Daarom hebben TNO en NCJ met coalitiepartners het I-JGZ-programma opgezet. Er wordt gewerkt aan een breed inzetbare ICT-oplossing, gericht op de Integratie en personalisatie (Ik als gebruiker) van bestaande effectief en/of succesvolle digitale innovaties in de JGZ tbv gezamenlijke besluitvorming, empowerment en een gezonde jeugd!