Mobiele menu

IJburg, Zorg zonder scheidslijnen

IJburg is een nieuwe wijk in Amsterdam. Bij het inrichten van de wijk is gekozen voor een integrale en gebiedsgerichte aanpak, waarbij het beschikbare zorg- en welzijnsaanbod op een zo basaal mogelijk niveau (van 2e naar 1e naar 0de lijn) rondom de cliënt wordt geboden.

Doel
Gebiedsgerichte infrastructuur voor zorg en welzijn verder organisatorisch te ontwikkelen en bestuurlijk te verankeren. En als afgeleide daarvan de samenwerking in de zorgpraktijk te professionaliseren en te onderbouwen.

Werkwijze
De kern daarbij is dat de grenzen tussen zorg, wonen en welzijn waar mogelijk weggenomen worden. Principes zijn:  

  • 2:1:0 (van tweede naar eerste en nulde lijn) 
  • 1:1:1 (één cliëntsituatie, één casemanager, één aanpak)

Inhoudelijk ligt de focus op risicogezinnen en mensen in gelabelde zorgwoningen.

Samenwerking
Lokale voorzieningen van welzijn en zorg, de gemeente, woningbouwcorporaties, een zorgverzekeraar en cliëntenvertegenwoordigers werken in dit project samen.

Resultaten

Producten

Titel: IJ-office: de scheidslijnen voorbij

Verslagen


Eindverslag

Dit project heeft bijgedragen om de samenwerking bij meervoudig complexe problematiek - dus over de grenzen van zorg, welzijn, wonen, participatie - in de Amsterdamse nieuwbouwwijk IJburg te versterken en te onderbouwen.
Daarbij is de organisatie van IJ-office verder geprofessionaliseerd, zijn de werkprocessen beschreven en vastgelegd (signaleren, casefinding, vooronderzoek, triage, MDO en ondersteuning cliënt en casemanager) en vindt er nu registratie plaats in een geautomatiseerd administratiesysteem / logboek (IJ-log).
Ook is er een businesscase opgesteld om de samenwerking ook financieel te onderbouwen. Deze is opgesteld door Twynstra Gudde. Twynstra Gudde constateert een positief effect op zowel de kwaliteit als tevredenheid, onderschrijft de gekozen aanpak (1-1-1 principe) en geeft aan dat de businesscase positief is. Wel is het daarvoor nodig dat dat de doelgroep voldoende groot is en dat voldoende partijen deelnemen. Twynstra Gudde constateert ook dat de maatschappelijke opbrengsten voor de zorgaanbieders niet inbaar zijn terwijl zij wel de kosten maken. De ontwikkeling van een financieel model en een betaaltitel komt voor deze aanpak is daarom nodig.

Het project richt zich op het ontwikkelen en versterken van integrale gebiedsgerichte zorg op IJburg, over de grenzen van zorg, wonen en welzijn.
Het project richt zich op 1) organisatie en processen (casefinding, intake, triage, zorg- en leefplan, casemanagement), 2) inhoud en zelfmanagement (specifiek gericht op de doelgroepen risicogezinnen en bewoners van gelabelde zorgwoningen) en 3) governance.

Het project is na de zomer gestart. Na een inventarisatie is het projectplan uitgewerkt, is de projectorganisatie opgezet en zijn processen beschreven en verbeterpunten geïdentificeerd.
In februari starten twee trajecten. Het eerste is om de informatie- en communicatiebehoefte te bepalen (Van Spaendonck). Daarnaast wordt gestart met een onderzoek naar de maatschappelijke businesscase (Twynstra Gudde).
Dit laatste onderzoek gebeurt in nauwe samenwerking met het Stadsdeel Oost en is gebaseerd op eerder onderzoek in Amsterdam Noord (Beter Samen).

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
154012223
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2011
2014
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
D. Guijt
Verantwoordelijke organisatie:
SAG-Amsterdam