IMCoach
Wat houdt het project in?
Jongeren coachen tijdens hun maatschappelijke diensttijd leerlingen van de IMC Weekendschool, waar gemotiveerde kinderen leren om vanuit hun eigen talenten en interesses keuzes te maken voor hun toekomst. De jonge coaches kiezen zelf wat ze gaan doen. Ze begeleiden bijvoorbeeld leerlingen tijdens de lessen, geven zelf les of helpen met huiswerk. Maar ze kunnen ook kinderen die nieuw zijn in Nederland begeleiden bij hun integratie. Of basisschoolkinderen voorbereiden op hun CITO-/Entreetoets en de middelbare school. Tijdens de schoolvakanties is er bovendien ruimte om sportieve activiteiten en uitjes te organiseren.
Wie meedoet, krijgt trainingen van medewerkers van de weekendschool om zich goed voor te bereiden op zijn/haar taken. Gedurende de diensttijd blijft er begeleiding beschikbaar. Omdat de kinderen een (cultureel) diverse achtergrond hebben, probeert IMC Weekendschool zoveel mogelijk verschillende groepen jongeren te betrekken.
Doelen/beoogd resultaat
- Voor jongeren
Leren door kinderen te helpen staat centraal tijdens dit project. De coaches leren een rolmodel te zijn, kinderen te inspireren en écht van betekenis te zijn. Maar ze helpen ook zichzelf: ze ontwikkelen competenties die handig zijn voor de arbeidsmarkt, maken kennis met andere culturen en krijgen een Europass voor vrijwilligers. Hierin staat wat de jongere heeft geleerd – handig voor bijvoorbeeld sollicitaties. Verder krijgen ze een waardebon voor o.a. sportevenementen en kunnen ze studiepunten verdienen. Én ze leren zichzelf kennen als maatschappelijk betrokken burger.
- Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving
IMCoach draagt niet alleen bij aan de kwaliteit van de weekendschool, het geeft ook een boost aan de sociale cohesie die de school wil versterken. Daarnaast: doordat jongeren structureel aan de slag gaan binnen de weekendschool, zullen ze meer verantwoordelijkheidsgevoel krijgen, plús meer begrip voor situaties van anderen. En het werk als coach inspireert om te blijven bijdragen aan een sterkere samenleving.
Onderzoeksvragen voor het project MDT
- Hoe breng je samen met de jongeren vooraf de beoogde competenties goed in kaart voor het Europasscertificaat?
- Welke meerwaarde heeft het certificaat voor de jongeren als aanvulling op hun cv?
Doelgroep
Jongeren van 14 tot 30 jaar
Regio
Flevoland, Gelderland, Groningen, Noord-Brabant, Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland