Mobiele menu

Immune suppression or regulation? Unraveling the role of naturally occurring and antigen-induced regulatory T cells in Rheumatoid Arthritis and Juvenile Idiopathic Arthritis.

Reuma, een chronische ontstekingsziekte, heeft veel invloed op de kwaliteit van leven van pati-enten. De bestaande medicijnen zijn gericht op het remmen van de ontstekingsreacties tegen de eigen weefsels. De ‘goede’ afweer, tegen bijvoorbeeld bacteriën, wordt hiermee echter ook geremd. Deze medicijnen hebben vooral bij kinderen nog meer bijwerkingen, zoals remming van de groei, en zijn vaak erg duur. In dit onderzoeksproject wordt gezocht naar manieren om het afweersysteem niet plat te leggen, maar het ‘opnieuw op te voeden’. Hierbij wordt gekeken naar stukjes van lichaamseigen (‘heat shock’) eiwitten die een rol lijken te spelen in het ontstekingsproces bij reuma. Als het afweer-systeem leert om tolerant te reageren op dit eiwit, heeft dat effect op de plaats van de ontste-king. In dit project wordt onderzocht welke stukjes van welke heat shock eiwitten tolerantie kun-nen induceren bij de verschillende vormen van reuma bij kinderen en volwassenen.

Producten

Titel: Periodic fever as a presenting sign of childhood acute lymphoblastic leukaemia.
Auteur: Koffeman EC, Wulffraat NM, Bruin M, Hogeman PH, Frenkel J
Magazine: Rheumatology
Titel: Recent developments in immunomodulatory peptides in juvenile rheumatic diseases: from trigger to dimmer?
Magazine: Current Opinion in Rheumatology
Titel: Identification and manipulation of antigen specific T cells with artificial antigen presenting cells.
Auteur: Koffeman EC, Keogh E, Klein M, Prakken BJ, Albani S.
Magazine: Methods in Molecular Medicine
Titel: Induction of immune tolerance in the treatment of rheumatoid arthritis.
Auteur: Albani S, Koffeman EC, Prakken B
Magazine: Nature Reviews Rheumatology
Titel: Epitope-specific immunotherapy of rheumatoid arthritis
Auteur: Koffeman EC, Genovese M, Amox D, Keogh E, Santana E, Matteson EL, Kavanaugh A, Molitor JA, Schiff MH, Posever JO, Bathon JM, Kivitz AJ, Samodal R, Belardi F, Dennehey C, van den Broek T, van Wijk F, Zhang X, Zieseniss P, Le T, Prakken BA, Cutter GC, Albani S.
Magazine: Arthritis Rheumatism
Titel: Modulation of T cell function by combination of epitope specific and low dose anticytokine therapy controls autoimmune arthritis.
Auteur: Roord ST, Zonneveld-Huijssoon E, Le T, Yung GP, Koffeman E, Ronaghy A, Ghahramani N, Lanza P, Billetta R, Prakken BJ, Albani S
Magazine: PLoS ONE
Titel: T cell responses to heat shock protein peptides in humans
Auteur: Eva Christine Koffeman

Verslagen


Eindverslag

Het doel van dit project is om de rol en functie van heat shock eiwit(hsp)-specifieke cellen bij auto-immuunziekten bij de mens te bestuderen. We hebben gekeken naar de aanwezigheid en de functie van antigen-geinduceerde en aangeboren CD4+CD25+ regulatoire T cellen (Treg) in het gewrichtsvocht (synoviaal vocht, SF) en perifeer bloed (PB) van patiënten met Reumatoïde Artritis (RA). We hebben gekeken of we Treg konden induceren uit cellen van het SF of PB van deze patiënten. We bestudeerden de responsen van CD25- effector T cellen (Teff) in het SF van patiënten met RA op hsp60-peptides en we keken naar de inductie van functionele Treg uit SF CD25- T cellen met deze peptides. We hebben ook responsen op microbacteriële en humane peptides van het heat shock eiwit dnaJ bestudeerd in het PB van patiënten met RA. Om immuunreacties op hsp in het gezonde immuunsysteem te bestuderen, hebben we ons gericht op een derde hsp, namelijk hsp70. Het is bekend uit de literatuur dat peptides van intracellulair hsp70 veel worden gevonden op HLA klasse II. We hebben gekeken naar T cel responsen bij gezonde donoren op enkele van de peptides die uit HLA zijn geelueerd. We testen nu ook of cellen van het aangeboren immuunsysteem een rol spelen in de responsen tegen de peptides. Verder hebben we gevonden dat hsp70 hoog tot expressie komt in de spier van patiënten met Juveniele Dermatomyositis (JDM). JDM is een ziekte die verschillende weefsels aantast, voornamelijk de huid en de spier en waarvan wordt gedacht dat het een auto-immuunziekte is. Het is echter nog onduidelijk welke antigenen bij de ziekte van belang zijn. We kijken nu naar responsen op hsp70 in JDM.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
92003413
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2006
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. A.B.J. Prakken
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Utrecht