Mobiele menu

Immunomodulatory treatment and travel-related health risks

Zijn mensen die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken, op reis vatbaarder voor infecties? Dat wordt in deze studie uitgezocht.

Mensen met een auto-immuunziekte als reuma krijgen medicijnen voorgeschreven die de afweer onderdrukken. Dat gebeurt omdat bij dit soort ziekten de afweer zich tegen het eigen lichaam richt. In deze studie wordt ten eerste onderzocht of afweeronderdrukkende medicijnen vaker en/of ernstiger infecties veroorzaken bij patiënten die naar de (sub)tropen reizen. Ten tweede wordt onderzocht hoe de opbouw en het behoud van de hoeveelheid antistoffen is na een reizigersvaccinatie. De deelnemers (en de reisgenoot) vullen zowel voor als na de reis vragenlijsten in en noteren op reis de gezondheidsklachten in een dagboekje. Ook worden bloed- en ontlastingmonsters verzameld. De resultaten van dit onderzoek worden in 2013 verwacht. Naar aanleiding daarvan wordt een protocol ontwikkeld voor de voorlichting van reizigers die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken. Zo kunnen deze mensen goed geïnformeerd worden over hygiëne en vaccinaties.

Producten

Titel: Results on travel-related morbidity in travellers treated with MTX, AZA, or monoclonal antibodies in comparison to their travel mates
Link: http://www.tropnet.eu
Titel: 14th Conference of the International Society of Travel Medicine, 24-28 May 2015, Quebec
Auteur: J.A. Vlot1, T.J.K. van der Reijden1, E.C.J. Claas2, L.G. Visser1 1Leiden University Medical Center (LUMC), Infectious Diseases, Leiden, Netherlands. 2Leiden University Medical Center (LUMC), Medical Microbiology, Leiden, Netherlands.
Link: http://www.istm.org

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
125010007
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2008
2015
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. F.P. Kroon
Verantwoordelijke organisatie:
Leiden University Medical Center