Mobiele menu

Immuunhandtekeningen in ME/CVS

ME/CVS is een ernstige chronische ziekte waar geen goede behandeling voor bestaat. In dit project wordt bloed uit de ME/CVS-biobank onderzocht op aanwezigheid van zogenaamde immuunhandtekeningen, die aangeven dat het immuunsysteem geactiveerd is. Ook zal onderzocht worden of immuuncellen bij ME/CVS overgevoelig zijn voor prikkels. Dit leidt dan tot de vorming van ziekmakende ontstekingsstoffen. Indien dit bij ME/CVS het geval is zal dit onderzoek aantonen wat ME/CVS-patiënten ziek maakt en resulteren in nieuwe behandelingsmogelijkheden.

Doel

Het doel van dit project is om inzicht in specifieke immuunafwijkingen bij ME/CVS te verkrijgen. De onderzoekers hopen de volgende vragen te beantwoorden:

  • Kunnen patiënten met ME/CVS ingedeeld worden in subgroepen met behulp van eerder geïdentificeerde immuunhandtekingen, die voorkomen bij patiënten met andere ziektebeelden die ook ernstige moeheid ervaren? En kunnen specifieke symptomen aan deze immuunhandtekeningen gekoppeld worden?
  • Zijn cellen van ME/CVS-patiënten overgevoelig voor prikkels en resulteert dit in ziekmakende ontstekingsstoffen?

Aanpak/werkwijze

De onderzoekers van dit project denken dat er verschillende subtypen van ME/CVS bestaan. Naar verwachting kan een betere behandeling ontwikkeld worden als die groepen beter in beeld zijn. Om te bepalen of er verschillende subtypen zijn wordt bloed uit de ME/CVS-biobank onderzocht op de aanwezigheid van verschillende immuunhandtekeningen. Er bestaan al medicijnen tegen sommige immuunhandtekeningen. Als bekend is welke handtekening een patiënt heeft, kunnen medicijnen gericht getest worden. Tevens wordt onderzocht of de immuuncellen bij deze patiënten overgevoelig zijn voor prikkels, waardoor ziekmakende ontstekingsstoffen ontstaan. Dit inzicht kan leiden tot de ontwikkeling van betere behandelmethoden.

Onderdeel van het NMCB consortium

Dit project is een deelonderzoek binnen het Nederlands ME/CVS Cohort- and Biobank (NMCB) consortium. Meer informatie over het consortium en andere deelprojecten van NMCB consortium leest u op de projectpagina van het NMCB consortium

Samenwerkingspartners

Dit onderzoek wordt gedaan door het Nederlandse ME/CVS Cohort- en Biobank consortium (NMCB) met als projectleider J.A. Bosch. De ME/CVS-monsters en klinische data komen uit de NMCB-biobank. Biobanken met monsters van historische cohorten van patiënten met depressie, chronische en infectie ziekten zijn beschikbaar bij het Erasmus MC. Het projectteam bestaat uit gerenommeerde wetenschappers, die zijn geselecteerd vanwege hun kennis van de benodigde technologieën en werkzaam zijn bij het Erasmus MC en het Radboudumc. Patiëntenorganisaties hebben bijgedragen aan ontwikkeling van het projectplan. De projectleiders  van ‘Immuunhandtekeningen in ME/CVS’ zijn W.A. Dik en M.A. Versnel (Afdeling Immunologie, Erasmus MC, Rotterdam).

(Verwachte) Resultaten

De gevonden specifieke immuunhandtekeningen zullen als diagnostische test beschikbaar worden gemaakt, die aangevraagd kan worden door artsen uit heel Nederland. Belangrijk is dat er vaak al medicijnen tegen zo’n handtekening zijn. Deze kunnen dus snel bij ME/CVS-patiënten getest worden. Het onderzoek naar de overprikkeling van immuuncellen zal ook aanwijzingen kunnen geven voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor ME/CVS. Dit project zal een nieuw concept voor de behandeling van ME/CVS-behandeling leveren.

Kenmerken

Projectnummer:
10091012110005
Looptijd: 16%
Looptijd: 16 %
2023
2027
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. W.A. Dik PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus Medisch Centrum