Impact Creators Amsterdam (oude naam: MDT Amsterdam)
Wat houdt het project in?
De MDT Amsterdam valt onder de bestaande Jongeren Informatie Punten (JIP) en Jongeren Service Punten (JSP). Vanuit de JIP en JSP zetten de jongeren zich 6 maanden lang 20 uur per week in voor een gematchte gastorganisatie, bijvoorbeeld op het gebied van welzijn en zorg of cultuur en media. Daarnaast nemen ze 16 dagdelen deel aan een trainings- en vormingsprogramma met o.a. 7 trainingen op het gebied van persoonlijke vaardigheden, zoals netwerkskills.
Doelen/beoogd resultaat
- Voor jongeren
Waar liggen mijn interesses, kansen en valkuilen? Dat leren jongeren tijdens deze MDT. Hierdoor ontdekken ze of een bepaalde opleiding of bepaald beroep wel bij hun toekomstperspectief past, waarmee verkeerde keuzes voorkomen worden. Ook leren ze praktische vaardigheden en vergroten ze hun sociale netwerk.
- Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving
Jongeren leren meer culturen kennen. Zo ontstaat een stad met verbonden inwoners. De netwerkpartners werken nauw samen, waardoor ze veel van elkaar kunnen leren. Gastorganisaties kunnen een gemotiveerde jongeren als vrijwilliger of toekomstig werknemer aan zich binden.
Onderzoeksvragen voor het concept MDT
- In welke mate heeft de MDT voldaan aan de behoeftes en verwachtingen van de deelnemende jongeren?
- Wegen de inspanningen en investeringen op tegen de doelen die zijn bereikt?
- Welke invulling van training & vorming sluit het beste aan bij de wensen van de deelnemende jongeren en bij de doelstellingen van de MDT?
- Zien werkgevers de meerwaarde van jongeren die een MDT-traject doorlopen hebben?
- Welke voor- en nadelen biedt de samenwerking tussen de vijf stadsdelen bij de uitvoering van de proeftuin voor gezamenlijke ontwikkeling van het jeugdaanbod?
Doelgroep
Amsterdamse jongeren tussen de 16 en 27 jaar
Gemeente(n)
Amsterdam
Verslagen
Eindverslag
Dit project is een vervolg op de proeftuin MDT Amsterdam in 2020-2022. Tijdens de proeftuin hebben meer dan 100 Amsterdamse jongeren deelgenomen aan deze intensieve variant van MDT: jongeren die gebruik maken van een tussenjaar of nog moeten doorstromen naar school of werk, jonge statushouders die nog wonen in een AZC of jongeren met een zorgachtergrond. Een mooie mix aan Amsterdamse jongeren, die samen en individueel met hun persoonlijke inzet impact hebben gemaakt in de stad. Als vrijwilliger bij organisaties op gebied van sport, cultuur, zorg, sociale horeca en duurzaamheid. En als groep bij lokale activiteiten en evenementen. Meedoen aan ICA is een intensieve en pittige ervaring. Maar ook een ervaring waarmee deelnemers hun talenten ontwikkelen, hun stad en zichzelf op een andere wijze leren kennen, nieuwe vrienden maken en samen bijdragen aan een mooier en beter Amsterdam. Meedoen aan ICA is ook voor uitvoeringspartners en professionals een dankbare ervaring. In het praktisch samenwerken en samen bouwen aan een mooi en effectief programma, in het leggen van nieuwe samenwerkinsgrelaties. En in het consequent luisteren naar en gebruiken van de ervaringen, feedback en input van onze deelnemende jongeren. Want MDT en ICA bouwen we samen.