Mobiele menu

Implementatie leidraad microvasculair coronairlijden in de cardiologische praktijk

Microvasculair coronairlijden is een hartziekte waarbij patiënten pijn op de borst krijgen door het niet goed functioneren van de kleine kransslagvaten die het hart van bloed voorzien. Deze ziekte komt relatief vaak voor bij vrouwen op middelbare leeftijd. Omdat er geen sprake is van een vernauwing in een kransslagvat, wordt deze ziekte vaak over het hoofd gezien.

Doel

Het maken en implementeren van een leidraad Microvasculair Coronairlijden. De werkgroep Gender van de Nederlands Vereniging voor Cardiologie (NVVC) heeft hiervoor subsidie gekregen van ZonMw.

De leidraad Microvasculair Coronairlijden

Deze leidraad is bedoeld om alle Nederlandse cardiologen een handvat te bieden voor het herkennen van de symptomen van de ziekte, de testen die kunnen worden gedaan om de diagnose te stellen en de behandelingsmogelijkheden. Het doel is dat deze ziekte daardoor beter zal worden herkend en behandeld. De leidraad zal worden gebaseerd op de huidige wetenschappelijke inzichten en zal naar verwachting in het voorjaar van 2020 verschijnen.

Resultaten

We hebben een NVVC leidraad microvasculair coronairlijden geschreven en actief onder de aandacht gebracht bij de Nederlandse cardiologen. Dit heeft geleid tot een brede interesse voor het herkennen, vaststellen en behandelen van deze ziekte door cardiologen in heel Nederland. Cardiologische klinieken door het hele land zullen coronaire functietesten gaan doen om deze ziekte ook daadwerkelijk te kunnen aantonen. Hierdoor zal de zorg voor deze patiëntengroep waarschijnlijk verbeteren.

Verslagen


Eindverslag

Microvasculair coronairlijden is een hartziekte waarbij patiënten pijn op de borst krijgen door het niet goed functioneren van de grote of kleine kransslagvaten die het hart van bloed voorzien. Deze ziekte komt relatief vaak voor bij vrouwen op middelbare leeftijd. Omdat er geen sprake is van een vernauwing in een kransslagvat, wordt deze ziekte nogal eens over het hoofd gezien. De werkgroep Gender van de Nederlands Vereniging voor Cardiologie (NVVC) heeft dmv deze ZonMW subsidie een NVVC leidraad microvasculair coronairlijden geschreven en actief onder de aandacht gebracht bij de Nederlandse cardiologen. Dit heeft geleid tot een brede interesse voor het herkennen, vaststellen en behandelen van deze ziekte door cardiologen in heel Nederland. Cardiologische klinieken door het hele land zullen coronaire functietesten gaan doen om deze ziekte ook daadwerkelijk te kunnen aantonen. Hierdoor zal de zorg voor deze substantiele patientengroep waarschijnlijk binnen afzienbare tijd belangrijk verbeteren.

Kenmerken

Projectnummer:
849600003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. M. Kavousi
Verantwoordelijke organisatie:
Radboudumc