Implementatie onderzoek ten behoeve van een lesprogramma Seksuele Gezondheid voor het ROC.
Het doel van dit implementatieonderzoek was om al tijdens het ontwikkelen van het lespakket te onderzoeken wat belangrijke factoren zijn waar het lespakket aan zou moeten voldoen om in het mbo gebruikt te gaan worden. Daarnaast is onderzocht op welke manier het gebruik van het lespakket op het mbo gestimuleerd zou kunnen worden. De resultaten van het onderzoek zijn gebruikt bij het ontwikkelen van de vorm en inhoud van het lespakket en het ontwerpen van een implementatieplan met materialen, een trainingsplan en een promotiestrategie. Deze implementatie is geëvalueerd tussen eind november 2012 en juli 2013 waarbij getrainde en ongetrainde docenten zijn vergeleken in het gebruik van de lessen. Uit de evaluatie blijkt dat getrainde docenten meer lessen gebruiken dan ongetrainde docenten. Zowel studenten als docenten zijn positief over de lessen, veel van de docenten zijn van plan de lessen in het volgende schooljaar opnieuw te gebruiken.
Lang Leve de Liefde MBO is een lespakket over seksuele gezondheid voor gebruik in het mbo. Het lespakket is recentelijk ontwikkeld door de GGD Rotterdam Rijnmond en kwam eind november 2012 beschikbaar. Al tijdens de ontwikkeling van het pakket is er gestart met onderzoek naar determinanten van de verschillende fases van implementatie: de verspreiding, de implementatie en het behoud van het lespakket op zoveel mogelijk mbo instellingen in Nederland.
Dit driejarige onderzoeksproject bestond uit vier fases. In fase 1 is onderzoek gedaan naar determinanten van implementatie van het nog te ontwikkelen lespakket over seksuele gezondheid. Resultaten van dit onderzoek zijn direct toegepast bij het ontwikkelen van het pakket. Vervolgens is in fase 2 aanvullend onderzoek gedaan naar determinanten van implementatie van het concrete lespakket. Fase 3 betrof het opstellen van een implementatieplan en de ontwikkeling van materialen ter ondersteuning van de implementatie, waarna in fase 4 een landelijke proefimplementatie is gestart, die is geëvalueerd onder zowel studenten als docenten. Ter ondersteuning van de implementatie is een informatiefolder en een promotiefilmpje over het lespakket gemaakt en verspreid. Daarnaast zijn er docententrainingen georganiseerd, waarbij geëxperimenteerd is met de inzet van Sense verpleegkundigen die de docenten zowel inhoudelijke ondersteuning kunnen bieden als ook gastlessen en/of spreekuren op school.
In dit project wordt onderzoek gedaan naar de toekomstig invoering van een lespakket seksuele gezondheid voor het ROC/MBO, genaamd Lang Leve de Liefde MBO. Dit lespakket is recentelijk ontwikkeld door de GGD Rotterdam Rijnmond. Tijdens de ontwikkeling van het pakket hebben we onderzoek gedaan naar naar determinanten van de verschillende fases van implementatie: de verspreiding, de implementatie en het behoud van het lespakket op zoveel mogelijk ROC/MBO instellingen in Nederland. Het gehele eerste projectjaar en de 1e helft van het tweede projectjaar zijn besteed aan onderzoek naar deze determinanten onder de verschillende stakeholders. Vervolgens zijn er interventies ontworpen die er op gericht zijn om de implementatie van het lespakket te bevorderen. Deze interventies zullen in het komende (derde) projectjaar op effect worden onderzocht in verschillende regio’s. Het project wordt uitgevoerd door de GGD Rotterdam- Rijnmond, in samenwerking met GGD-en in o.a. Amsterdam, Utrecht, Brabant-Zuidoost en Gelre-IJssel. Voor de implementatie wordt zowel een brede landelijke strategie toegepast als strategieën die specifiek voor de regio zijn. Zo wordt Sense bij enkele GGD-en in de regio’s Zuid Holland Zuid, Utrecht en Oost Nederland betrokken in de implementatie.