Mobiele menu

Implementatie palliatieve sedatie

Het Netwerk Palliatieve Zorg Zeeland onderschrijft het belang van een integraal aanbod aan palliatieve zorg. Geconstateerd werd dat er hiaten zijn bij de uitvoering van palliatieve sedatie: bij de praktische uitvoering, bij de communicatie tussen betrokken zorgverleners en richting familie en patiënt. Ook de samenwerking tussen huisartsen en wijkverpleegkundigen laat nogal eens te wensen over. Er is veel onbekendheid over elkaars kennis en kunde. 

Doel

Het doel is het verbeteren van de multidisciplinaire samenwerking bij palliatieve sedatie in 2 regio’s in Zeeland door het aanbieden van de scholing 'Samenwerken en palliatieve sedatie'.

Aanpak/werkwijze

Tijdens de scholing 'Multidisciplinaire samenwerkingsafspraken bij palliatieve sedatie' werd de huisarts gelegenheid geboden om de samenwerking met wijkverpleegkundigen in de eigen regio te optimaliseren. Doordat de huisarts en wijkverpleegkundige uit dezelfde regio tijdens de scholing elkaar ontmoetten en samen aan opdrachten werkten, ontstonden korte lijnen. 

Samenwerkingspartners

We werkten samen met het Netwerk palliatieve Zorg Zeeland en de Werkgroep Deskundigheidsbevordering Huisartsen in Zeeland. 

Resultaten

De scholing 'Implementatie palliatieve sedatie' is aangeboden aan de Werkgroep Deskundigheidsbevordering Huisartsen (WDH) in 2 regio's in Zeeland. Hoewel de belangstelling minder groot bleek dan vooraf ingeschat, waren de deelnemers zeer enthousiast. De scholing werd beoordeeld als zeer leerzaam voor wat betreft de theorie en praktijk van palliatieve sedatie. Daarnaast werd het interactieve aspect en de multidisciplinaire casuïstiekbespreking als zeer stimulerend voor de samenwerking ervaren. Tijdens de scholing werd de samenwerking, overdracht en communicatie tussen huisartsen en wijkverpleegkundigen gestimuleerd en bevorderd. Door de scholing werd het belang van multidisciplinaire samenwerking bij (het proces naar) palliatieve sedatie ingezien. De importantie van samenwerking heeft ook uitstraling naar samenwerking in de zorg voor andere patiëntgroepen.

Samenwerken en overdracht

Dit project financierden we vanuit ons Verbeterprogramma Palliatieve Zorg. Met dit programma zetten we ons in voor een goede kwaliteit van leven voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. Dat betekent dat zij zorg en ondersteuning krijgen die aansluit op hun wensen en behoeften. Goede samenwerking en overdracht tussen zorgverleners speelt daarbij een belangrijke rol.

Verslagen


Eindverslag

Het Netwerk Palliatieve Zorg Zeeland (NPZZ) onderschrijft het belang van een integraal aanbod aan palliatieve zorg. Geconstateerd werd dat er hiaten zijn bij de uitvoering van palliatieve sedatie, bij de communicatie tussen betrokken zorgverleners en richting patiënt en familie. Tijdens de scholing 'Multidisciplinaire samenwerkingsafspraken palliatieve sedatie' wordt de huisarts gelegenheid geboden om de samenwerking met verpleegkundigen in de eigen regio te optimaliseren. Het middel en het doel liggen hier dicht bij elkaar: elkaar ontmoeten, leren kennen, casuïstiek uitwerken, samenwerken. Artsen en verpleegkundigen dit samen laten doen, werkt drempelverlagend. Het op elkaar afstemmen van goede zorg, communicatie (ook met patiënt en familie) en het kortsluiten van taken en verantwoordelijkheden komt de uitvoering van palliatieve sedatie en de zorg voor de patiënt ten goede.

Kenmerken

Projectnummer:
626003005
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2012
2013
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
L.P. de Rijke
Verantwoordelijke organisatie:
Zorgstroom