Mobiele menu

Implementatie van de verstandige keuzes bij een acute wond

Doel: opvolging verstandige keuzes bij acute wond

Het doel van het onderzoek is het in kaart brengen in hoeverre de aanbevolen verstandige keuzes voor patiënten met een (acute) wond worden opgevolgd door de zorgprofessionals van de spoedeisende hulpen (SEH's) en op de chirurgische dagbehandeling.

Proces: inventariseren huidig wondzorgbeleid en visie zorgverlener en patiënt

Hiervoor wordt geïnventariseerd welke belemmerende en bevorderende factoren het huidige wondzorgbeleid beïnvloeden bij het toepassen van de verstandige keuzes bij een acute wond. Ook wordt geïnventariseerd in welke mate patiënten met adequate leefregels naar huis gestuurd worden (conform verstandige keuzes) en hoe patiënten daarmee omgaan in de praktijk. De visie van artsen, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en patiënten wordt hiervoor kaart gebracht. Hierdoor is het mogelijk om de ziekenhuizen te adviseren hoe implementatie, versnelling en opschaling van de verstandige keuzes van de acute wond mogelijk is.

Verslagen


Eindverslag

Verstandige Keuzes zijn aanbevelingen waarmee zorgverleners en patiënten samen beslissingen nemen over de best passende zorg. In 2015 zijn vijf Verstandige Keuzes bij een acute wond geformuleerd.
In dit project is de implementatie van deze Verstandige Keuzes geëvalueerd. Middels een vragenlijst en interviews is aan verpleegkundigen, artsen en afdelingshoofden op de afdeling Heelkunde, de spoedeisende hulp en de chirurgische dagbehandeling gevraagd in hoeverre zij bekend zijn met en handelen volgens de Verstandige Keuzes en de factoren die het opvolgen van de aanbevelingen belemmeren en bevorderen. Daarnaast werd patiënten gevraagd naar hun ervaringen met de verzorging van hun wond.
De resultaten lieten zien dat de meerderheid is bekend met de Verstandige Keuzes, verpleegkundigen vaker dan artsen. Echter, een deel van de zorgverleners handelt anders in de praktijk. De belangrijkste belemmerende factoren zijn het gebrek aan kennis over wondzorg, de werkomgeving, en de aanname dat patiënten graag bepaalde zorg willen. Uit de interviews met patiënten bleek dat enkelen dit inderdaad willen, maar ze vertrouwen op de expertise van hun zorgverlener en zouden diens advies accepteren.
Om de zorg te verbeteren is het belangrijk om de kennis over wondzorg onder verpleegkundigen en artsen te verbeteren, bijvoorbeeld via de wondconsulent. Ook moeten zorgverleners zich bewust worden van het vertrouwen van de patiënt in hun keuzes. Verder moeten de Verstandige Keuzes en de potentiële schade wanneer deze niet worden opgevolgd onder de aandacht van de patiënt komen. Ten slotte is het belangrijk de werkomgeving zo in te richten dat deze het opvolgen van de Verstandige Keuzes vergemakkelijkt.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
516000505
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2018
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. S. van Dulmen PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Radboudumc