Mobiele menu

Implementatie van de zorgstandaard vasculair risicomanagement in transmurale setting

Vasculaire preventiepolikliniek van tweede naar eerste lijn

De kwaliteit van zorg voor patiënten met hart- en vaatziekten wisselt sterk. Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis heeft sinds 2006 een preventie-polikliniek. De resultaten zijn goed. Het ziekenhuis neemt nu met het project ‘Implementatie van de zorgstandaard Vasculair risicomanagement in transmurale setting’ het voortouw in de implementatie van cardiovasculair risicomanagement (CVRM) in de eerste lijn. Er wordt samengewerkt met een aantal huisartsenpraktijken.

Doelstelling
Implementatie van de zorgstandaard Vasculair risicomanagement in de eerste lijn leidt ertoe dat circa 80% van de zorg vanuit de huisartsenpraktijk plaatsvindt. Minimaal 50% van de directe patiëntenzorg wordt verricht door praktijkondersteuners, een significante taakherschikking voor huisartsen. Meer dan 80% van de benaderde patiënten neemt deel aan het zorgprogramma en minder dan 20% valt af gedurende het programma. Het project moet een significante verbetering geven van risicofactoren bij patiënten bij wie een cardiovasculaire aandoening is vastgesteld.

Verslagen


Eindverslag

Tijdens dit project is een samenwerking van start gegaan tussen de polikliniek vasculaire geneeskunde van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en vijf huisartsenpraktijken in het verzorgingsgebied. De doelgroep vormen patiënten met nieuwe hart- of vaatziekte veroorzaakt door atherosclerose (slagaderverkalking). Deze samenwerking heeft geleid tot een meer gestructureerde en minder versnipperde zorg voor deze patiëntengroep, toename van kennis bij verschillende behandelaren, opstellen en uniformisering van behandelprotocollen volgens richtlijnen en het implementeren van de zorgstandaard.
Allereerst zijn huisartsen en praktijkondersteuners van vijf praktijken bijgeschoold en hebben zij hun spreekuur aangepast en ingericht om deze patiëntengroep de juiste behandeling te kunnen geven. Vanaf 01-06-2010 zijn er in totaal 22 patiënten met een nieuwe aandoening door hen behandeld. Ook zijn alle patiënten die in het verleden een cardiovasculaire aandoening hebben ontwikkeld zoals een hartinfarct, herseninfarct of andere vaatziekte opnieuw opgeroepen. Er zijn vervolgafspraken gemaakt over verdere samenwerking met deze praktijken en in de Amsterdamse regio over zorg voor deze patiënten in de eerste en tweede lijn. Ons project laat zien dat wanneer huisartsen en praktijkondersteuners goed geschoold zijn en hun organisatie is ingericht voor deze vorm van chronische zorg patiënten met vasculaire aandoeningen goed in de eerste lijn behandeld kunnen worden.

In dit project ligt de nadruk op het verplaatsen van de behandeling van patiënten met nieuwe hart – en vaatziekten van de vasculaire polikliniek van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis naar de huisarts. Deze patiënten zijn recent onder behandeling wegens een doorgemaakt hartinfarct, klachten van vaatvernauwing in de benen (etalagebenen) of ze hebben een beroerte gehad, veroorzaakt door atherosclerose (slagaderverkalking). Vijf huisartsenpraktijken uit Amsterdam doen mee. Samen met deze huisartsen zijn er protocollen opgesteld die zullen leiden tot een zelfde behandeling bij de huisarts als bij het OLVG met hopelijk een afname van nieuwe hart – en vaatziekten. In de protocollen wordt vooral aandacht besteed aan leefstijl (overgewicht, roken, bewegen), bloeddruk, cholesterol en medicatietrouw.
De huisartsen en praktijkondersteuners hebben inmiddels bijscholing gehad over verschillende hart – en vaatziekten en de behandeling ervan en zijn momenteel bezig met het inrichten van spreekuren speciaal voor deze patiëntengroep. Binnenkort zullen de eerste patiënten door de huisartsenpraktijk worden opgeroepen.
Patiënten zullen vooral gestimuleerd en ondersteund worden in het veranderen van ongezonde leefstijl. Om hen hier nauwer bij te betrekken, is er gekeken of er een elektronisch patiëntendossier kan komen waar zowel zorgverleners als de patiënt gegevens in kwijt kunnen. Dit gaan wij de komende 1,5 jaar verder uitwerken.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
300030005
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2014
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. P.S. van Dam
Verantwoordelijke organisatie:
OLVG, locatie West