Mobiele menu

Implementatie van DeltaScan. Objectieve detectie en monitoring van delirium.

Delirium is het acuut falen van de hersenen. Dit komt veel voor bij vooral oudere mensen. Het is een potentieel dodelijke medische complicatie van mensen die heel erg ziek zijn. Delirium is geen losstaande ziekte maar is altijd een gevolg van een fysieke oorzaak, zoals bijvoorbeeld een infectie. Ouderen zijn hiervoor meer gevoelig dan jonge mensen. Om delirium goed te kunnen behandelen is een vroegtijdige diagnose heel belangrijk. Hoe langer een delirium bestaat hoe groter de negatieve impact voor de patiënt.
De huidige manier van het stellen van de diagnose delirium is zeer subjectief. Prolira BV heeft een apparaat ontwikkeld waarbij aan de hand van hersengolven (Elektro Encefalogram, EEG) snel een uitspraak gedaan kan worden hoe groot de waarschijnlijkheid is dat iemand delirium heeft. Prolira BV wil met deze subsidie van Zorg voor innoveren graag een implementatie strategie uitwerken samen met een implementatie coach om op deze manier de techniek zo goed mogelijk te implementeren in de zorg.

Verslagen


Eindverslag

De implementatie van een nieuw medisch product en ook DeltaScan is lastig omdat het gepaard gaat met een nieuwe werkwijze. Bij het gebruik van DeltaScan voor de detectie en monitoring van delirium moeten de zorgverleners een change management traject doorgaan. Door middel van dit project hebben we goed de knelpunten in beeld kunnen brengen en daarop kunnen acteren. De delirium zorg is een complex ziektebeeld dat niet past bij een enkele behandelaar. Verschillende zorgverleners moeten voor de zorg voor de patiënt intensiever met elkaar samenwerken. Dit project heeft geleid tot het anders inrichten van de delirium zorg op een ziekenhuis afdeling waardoor er meer en vaker delirium wordt vastgesteld bij kwetsbare patiënten. DeltaScan speelt hierbij een centrale rol.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
838002501
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2020
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. ing. T. de Boorder
Verantwoordelijke organisatie:
Prolira BV