Implementatie Zorgpad Stervensbegeleiding (goede voorbeeld)
Zorggroep Charim levert zorg aan een grote groep ouderen in de regio Zeist en Veenendaal. High Care Hospice De Wingerd valt onder dezelfde zorggroep. In de algemene visie van Charim krijgen de begrippen palliatieve en palliatief terminale zorg geen expliciete aandacht. De inhoud van de begrippen zijn niet onder alle medewerkers van Charim bekend en de richtlijnen voor palliatieve zorg en meetinstrumenten worden nauwelijks ingezet. Daarnaast vindt er geen proactieve zorgplanning plaats en is er onvoldoende afstemming tussen alle betrokkenen.
Doel
Van 01-09-2014 tot en met 01-09-2015 heeft Zorggroep Charim gewerkt aan het Verbeterproject Zorgconsulenten palliatieve zorg. In dit jaar ontwikkelde de zorggroep een brede visie op palliatieve zorg. Vanuit deze visie is een belangrijke basis gelegd om verder te werken aan het optimaliseren van palliatieve en palliatief terminale zorg voor alle cliënten van Zorggroep Charim door de inzet van het Zorgpad Stervensfase.
Aanpak/werkwijze
Er werden 3 verpleegkundigen van Hospice de Wingerd opgeleid. Ook werkten ze samen met de thuiszorg van de zorggroep. Er is een start gemaakt met deskundigheidsbevordering van de zorgmedewerkers. Contact werd gelegd met vrijwilligersorganisaties in de regio (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nederland en NPV) om meer aandacht (zorg) te krijgen voor de palliatieve en palliatief terminale cliënt.
Samenwerkingspartners
We werkten samen met Axion Continu, Zorggroep Charim, huisartsenpraktijk Ederveen, NPV, VPTZ, netwerk ZOUS en het Integraal Kankercentrum Nederland.
Resultaten
We ontwikkelden een visie op palliatieve zorg. Er zijn 3 verpleegkundigen van Hospice De Wingerd, onderdeel van Zorggroep Charim opgeleid tot zorgconsulenten palliatieve zorg. Zij hebben in het afgelopen jaar bekendheid gegeven aan hun aanwezigheid en hun wijze van begeleiding en ondersteuning. De zorgconsulenten hebben in het projectjaar hun werkgebied uitgebreid naar 2 andere locaties binnen Zorggroep Charim. We stelden specifieke zorgplannen op voor de palliatieve en palliatief-terminale cliënten, naar aanleiding van besprekingen in structurele multidisciplinaire overleggen.
Zorgmedewerkers voelen zich ondersteund in het bieden van palliatieve en palliatief terminale zorg en ervaren dat deze zorg door een multidisciplinair team wordt uitgevoerd waarvan zij een volwaardig deel uitmaken. Er is een betere controle van ziektesymptomen en problemen bij cliënten, betere symptoombestrijding en dus meer comfort in de laatste levensfase, waarbij aandacht is voor zorgbehoeftes op zowel lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel gebied. Er is gewerkt volgens de richtlijnen palliatieve zorg en er is meer aandacht(zorg) voor palliatieve en palliatief-terminale cliënten door de inzet van vrijwilligers Palliatieve Zorg vanuit NPV of VPTZ.
ZonMw en palliatieve zorg
Dit project financieren we vanuit ons Verbeterprogramma palliatieve zorg. Met het programma zetten we ons in voor een goede kwaliteit van leven voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. Dat betekent dat zij zorg en ondersteuning krijgen op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel vlak, aansluitend op hun wensen en behoeften. We stimuleren verbetering in de palliatieve zorg door samen met partijen uit beleid, onderzoek, praktijk en het onderwijs te investeren in goede voorbeelden, kennisontwikkeling, verdere professionalisering van de palliatieve zorg en kennisbenutting van ontwikkelde resultaten.