The implementation and (cost)effectiveness analysis of the "BeweegKuur" Depressive Symptoms in primary care
In aanvulling op de bestaande BeweegKuur (voor overgewicht en diabetes) focust dit project op de implementatie van de BeweegKuur voor mensen met depressieve klachten. Hulpverleners in de Eerstelijn (in gezondheidscentra) schrijven de BeweegKuur Depressieve Klachten voor, bestaande uit minimaal twee componenten: bewegen (alla 'gewone' BeweegKuur) en psychologische ondersteuning.
Het onderzoek bestaat uit: (1) succes- en knelpunten te identificeren rondom de implementatie van de interventie, en (2) de (kosten) effectiviteit te evalueren. Daarnaast wordt een procesevaluatie en een geclusterde, multi-centre, pragmatische RCT (incl. KEA) uitgevoerd.
Het project wordt uitgevoerd door NISB, het Trimbos-instituut, samen organisaties als de LVG, de ROS-en, Universiteit Maastricht, TNO, Sportkracht 12 en de NHG. Looptijd: 1/9 2012 t/m 31/3 2015.
Contactpersonen: elise.vancasteren@nisb.nl; anneke.hiemstra@nisb.nl
Verslagen
Eindverslag
In aanvulling op de BeweegKuur (voor overgewicht en diabetes) is in dit project gewerkt aan de implementatie van de BeweegKuur voor mensen met depressieve klachten. Hulpverleners in de eerstelijn (in gezondheidscentra) schreven de BeweegKuur Depressieve Klachten voor, bestaande uit minimaal twee componenten: bewegen (zoals in de 'gewone' BeweegKuur) en psychologische ondersteuning (bijv. een cursus). Optioneel was er een derde component: voedingsadvies. De implementatie in de gezondheidscentra werd begeleid door onderzoek om: (1) succesfactoren en knelpunten te identificeren rondom de implementatie van de BeweegKuur Depressieve Klachten in de eerstelijn, en (2) de (kosten) effectiviteit te evalueren. Het onderzoek bestond uit een procesevaluatie en een geclusterde, multi-centre, pragmatische RCT (incl. KEA). Het project werd uitgevoerd door NISB en het Trimbos-instituut en had een expertgroep bestaande uit relevante stakeholders (o.a. de LVG, het ROS-netwerk, Sportkracht 12 en het NHG). De inclusie van locaties en patiënten voor deelname aan het onderzoek verliep niet voorspoedig. Juli 2014 waren 13 van de gewenste 20 locaties gevonden en 19 van de 322 gewenste patiënten geïncludeerd. In overleg met ZonMw is op 14 juli 2014 besloten het onderzoek niet voort te zetten, maar om een afrondende procesevaluatie uit te voeren om de belangrijkste succesfactoren en belemmeringen te achterhalen bij de inclusie en implementatie van de Beweegkuur Depressieve Klachten. De einddatum van het project is gewijzigd van 31 maart 2015 naar 1 februari 2015.
Looptijd: 1 september 2012 t/m 1 februari 2015. Contactpersoon: Anneke.Hiemstra [at] nisb.nl (Anneke[dot]Hiemstra[at]nisb[dot]nl)
In aanvulling op de bestaande BeweegKuur (voor overgewicht en diabetes) wordt in dit project gewerkt aan de implementatie van de BeweegKuur voor mensen met depressieve klachten. Hulpverleners in de eerstelijn (in gezondheidscentra) schrijven de BeweegKuur Depressieve Klachten voor, bestaande uit minimaal twee componenten: bewegen (zoals in de 'gewone' BeweegKuur) en psychologische ondersteuning (bijv. een cursus).
De implementatie in de gezondheidscentra wordt begeleid door onderzoek om: (1) succesfactoren en knelpunten te identificeren rondom de implementatie van de BeweegKuur Depressieve Klachten in de eerstelijn, en (2) de (kosten) effectiviteit te evalueren. Het onderzoek bestaat uit een procesevaluatie en een geclusterde, multi-centre, pragmatische RCT (incl. KEA).
Het project wordt uitgevoerd door NISB en het Trimbos-instituut, samen met betrokken organisaties als de LVG, de ROSen, Sportkracht 12 en het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG). Looptijd: 1 september 2012 t/m 31 maart 2015. Contactpersoon: Anneke.Hiemstra [at] nisb.nl (Anneke[dot]Hiemstra[at]nisb[dot]nl)